operatie

Hypnose als alternatief voor anesthesie wordt door 99% van de patiënten toegejuicht

Volgens een team Franse onderzoekers zou hypnose even effectief en comfortabel blijken te zijn als conventionele algemene anesthesie tijdens verschillende operaties, met name borstoperaties, en een beter postoperatief herstel mogelijk maken. Hypnose als alternatief voor anesthesie wordt door zowel de patiënten als de artsen toegejuicht.

Sinds 2015 wordt door een team onder leiding van Dr. Aurore Marcou (anesthesist, intensive care arts en hypnotherapeut) gewerkt met een combinatie van bewuste sedatie (medicijnen worden gebruikt om de patiënt meer ontspannen te maken en toch bewust te blijven) in combinatie met locale anesthesie en hypnosetechnieken op het instituut Curie in Parijs.

Veel klinische studies hebben de waarde van hypnose al aangetoond om pijn en angst te verminderen in relatie met medische behandeling die samenhangen met de ziekte kanker. Dr. Marcou gebruikt deze techniek bij borstoperaties, gedeeltelijke mastectomieën en andere vormen van chirurgie. Doordat de hoeveelheid geneesmiddelen beperkt kan worden worden de schadelijke effecten van algehele anesthesie verminderd is er een beter postoperatief herstel mogelijk.

Comfort voor 99% van de patiënten

Het team deed onderzoek bij 150 patiënten met kanker tussen 2011 en 2017 waar de operaties met hypnose werden uitgevoerd. Zo’n 90% van de operaties ging om borstoperaties en de overige 10% waren gynaecologische operaties, colposcopieën en oppervlakkige plastische operaties. De gemiddelde duur van de interventies was 60 minuten en de gemiddelde verblijfsduur in recovery was 35 minuten. De patiënten waren 18 tot 100 jaar oud met een gemiddelde van 60,5 jaar, 22% was ouder dan 75 jaar.

De onderzoekers concludeerden dat in 99% van de gevallen hypnose werd toegejuicht op een manier die aangenaam was voor zowel de patiënt als de chirurg.

Operaties met hypnose in Nederland

In Nederland staat het opereren met hypnose nog in de kinderschoenen. In 2015 vond de eerste operatie plaats. Lees hier het artikel hierover. In 2017 vond een tweede operatie met hypnose plaats. Over deze operatie is het boek ‘Operatie met hypnose‘ verschenen dat via deze website verkrijgbaar is. HypnoseMentor is opleider in krachtige technieken voor angst- en pijnbestrijding en geeft les aan artsen, anesthesiemedewerkers, tandartsen, verloskundigen en andere medische professionals die deze technieken in hun werk kunnen inzetten. Een aantal ziekenhuis is actief om deze technieken te implementeren en de ervaringen zijn dat het patiëntvriendelijk is en kostenbesparend. Meer informatie over de Medische Hypnoseopleiding vind je hier.