man in mri scan HypnoScience project

Wetenschappelijk onderzoek naar hypnose

ZWITSERSE BEROEPSVERENIGING VOOR HYPNOTHERAPIE – WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR HYPNOSE

Op 18 augustus 2017 werd de Zwitserse Beroepsvereniging voor Hypnotherapie (SBVH) opgericht als vereniging zonder winstoogmerk in het kanton Zürich. Nou, dat is geen nieuws meer.  Er is echter een reden waarom ik er nu pas verslag over uitbreng. Dat heeft te maken met het start van het wetenschappelijk onderzoek dat door de  SBVH wordt ondersteund.
In tegenstelling tot veel andere verenigingen die zich op zichzelf richten en proberen hun leden bezig te houden met eenvoudige activiteiten en jaarlijkse betalingen, hebben we onszelf nogal ambitieuze doelen gesteld die we willen bereiken. In de Raad van Bestuur hebben we vertegenwoordigers op het gebied van geneeskunde, onderwijs, wetenschap en politiek. Het presidium heeft Patrick Meyenberger (Dr. med. dent) benoemd.

Hoofddoelstelling  van de Zwitserse Beroepsvereniging voor Hypnotherapie (SBVH)

Elke vereniging heeft een missieverklaring en statuten. Deze zijn na te lezen op de website van het SBVH: http://www.sbvh.org

Ons voornaamste doel is om erkenning van het beroep van hypnotherapeut te krijgen in het Zwitserse onderwijslandschap, in het Zwitserse gezondheidszorgstelsel en in de publieke perceptie als erkend professioneel vakgebied en dit eveneens met een uitstraling in het buitenland.

Hypnose is een oud medisch instrument dat vandaag de dag met groot succes wordt gebruikt om een grote verscheidenheid van fysieke en psychologische aandoeningen en ziekten te behandelen. Dit gebeurt voornamelijk in de individuele praktijken van hypnotherapeuten. Echter, eenzame strijders kunnen zelden een groot verschil maken in de wereld. Daarom moeten we alle expertise, ervaring en netwerken bundelen. Hoewel hypnotherapie steeds meer bekendheid krijgt, zijn de onderliggende en objectief controleerbare werkingsmechanismen nog nauwelijks bekend en begrepen. Om deze reden is hypnose nog steeds uitgesloten van de elementaire medisch-psychologische-therapeutische basisopleiding en verbannen naar de onwetenschappelijke hoek. Om hierin verandering te brengen heeft de Zwitserse Beroepsvereniging voor Hypnotherapie (SBVH) een Expertgroep Wetenschap opgericht. Deze Expertgroep is verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek van verschillende aspecten en onderliggende mechanismen van hypnose.

Wetenschappelijk onderzoek naar objectief te bepalen psychofysische parameters en hersenfuncties

Het door het SBVH ondersteunde onderzoek heeft in eerste instantie betrekking op twee gebieden van fundamenteel onderzoek:

1) Objectieve psychofysische parameters:

Hier staat de invloed van hypnose op verschillende lichaamsfuncties op de voorgrond. Deze omvatten bijvoorbeeld huidgeleiding, hartritmesveranderingen, meting van cortisol in speeksel, ademhalingskarakteristieken, pupillometrie en zuurstofverzadiging van het bloed.

2) Hersenfuncties:

Dit gaat over de invloed van hypnose op de hersenen en hersenfuncties. Deze werkingsmechanismen worden onderzocht met behulp van verschillende methoden die in staat zijn om verschillende aspecten van de menselijke hersenfunctie te meten en te kwantificeren. Deze omvatten elektro-encefalografie (EEG), functionele en structurele magnetische resonantiebeeldvorming (sMRI en fMRI) en magnetische resonantie spectroscopie (MRS).

De testfase is begonnen!

De eerste tests werden medio januari 2018 uitgevoerd. Deze vonden plaats in ETH/UZH. Het Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zürich) is een technische en wetenschappelijke universiteit in Zürich. Het behoort tot de tien beste universiteiten ter wereld en wordt beschouwd als de beste continentale Europese universiteit.

Bij de proefpersonen werden ademhalingskarakteristieken, huidgeleiding, polsslag en oogontspanning gemeten. Een complete testrun duurt minder dan twee uur per respondent.

Op vrijdag 26 januari 2018 wordt het programma voortgezet. Met andere proefpersonen zullen tests fMRI tests worden uitgevoerd. Ze worden echter niet zomaar in hypnose gebracht, maar de metingen worden uitgevoerd in verschillende hypnosedieptes: van somnambulisme naar de Esdaile en vervolgens naar Ultra-Height© & Ultra-Healing®. Alle staten van hypnose worden onderwezen in de OMNI Hypnosis Training. Zodra de proeffase is afgerond, zullen een uitgebreid onderzoek starten met 50 deelnemers. Je kunt deel uitmaken van deze spannende ontwikkelen door lid te worden van de SBVH. OMNI hypnotherapeuten kunnen lid worden.

De deskundigengroep van de SBVH

Het wetenschappelijk team van experts die de metingen uitvoeren is niet alleen zeer gemotiveerd, maar ook hooggekwalificeerd en bestaat uit hoogopgeleiden:

  • Dr. PhD Mike Bruegger: fundamenteel en klinisch wetenschapper in het Centrum voor Tandheelkunde en het Instituut voor biomedische ingenieurswetenschappers, Universiteit van Zürich en ETH Zürich, Zwitserland.
  • Msc. PhD Nuno M. P. de Matos: Centrum voor Tandheelkunde, Universiteit van Zürich, Instituut voor Aanvullende en Integratieve Geneeskunde, Universitair Ziekenhuis Zürich en Universiteit van Zürich, Zwitserland.
  • Dr. med. dent. Patrick Meyenberger: Tandarts in Wil SG, Hypnotherapeut en Promovendus bij de afdeling Craniofaciale en Maxillofaciale Heelkunde van het Universitair Ziekenhuis Insel, Staatsexamen University of Bern.

Wie zijn we? Wie is de SBVH?

Expertgroep HypnoScienceDe oprichters van links naar rechts: Uwe Sujata: hypnotherapeut, therapeut WBA, Chiroloog, instructeur hypnose bij noodgevallen – Sandra Blabl: boekschrijver, natuurgeneeskundige, hypnotherapeut, docent hypnose, informaticus – Hansruedi Wipf: boekschrijver, hypnotherapeut, docent hypnose – Patrick Meyenberger: Dr. med. dent., hypnotherapeut, hypnose-instructeur – Claude André Ribaux: lic. fil., hypnotherapeut, docent hypnose – Marta Hegyaljai Python: lic. fil., psychotherapeut, hypnotherapeut, docent hypnose – Roland Wiederkehr: voormalig lid van de Nationale Raad, hypnotherapeutEveneens in de raad van bestuur (maar niet op de foto): Adrian Brüngger: sporttrainer, hypnotherapeut, docent hypnose, Katja Arturi: docent, hypnotherapeut, docent hypnose

Ziekenhuis Genève zet hypnose groot in

Het doel van de SBVH is om hypnotherapie als erkend beroepsgroep naar voren te brengen en wordt indirect ondersteund door het volgende goede voorbeeld: Ook in de geneeskunde wordt hypnose langzaam, zij het heel langzaam, serieus genomen, zoals het Universitair Ziekenhuis in Genève laat zien.Over een paar jaar zullen we ons afvragen waarom we in het algemeen nog geen hypnose hebben gebruikt”, zegt Claire-Anne Sigrist, dokter aan de Hôpitaux universitaires de Genève HUG.De HUG (HUG – het grootste academisch ziekenhuis van Zwitserland) gebruikt hypnose nu met succes in meer dan 30 verschillende procedures, zoals bijvoorbeeld:wanneer patiënten paniekangst hebben in de fMRIvoor de operatie tot rust komenvoor bijwerkingen van chemotherapiepijnverminderingen nog veel meer….Het eerste verplegend personeel is al opgeleid in het gebruik van hypnose. In 2020 moet 10 procent van het therapeutisch personeel op dit gebied zijn opgeleid en in totaal 2.200 verpleegkundigen en artsen moeten een voorlichtings- en sensibiliseringscursus hebben gevolgd.

De HUG is overtuigd van het gebruik van hypnose omdat

  • Hypnosis werkt
  • Wonden sneller genezen
  • Er treden minder complicaties op
  • Hypnosis helpt kosten te verminderen
  • Het vermindert het medicijngebruik
  • Patiënten kunnen eerder naar huis

Bron: Rapportage in de NZZ van 18 januari 2018.Iedereen kan hypnose leren – niet alleen artsen.In de OMNI Hypnosis Training leert je hoe je mensen kunt helpen angsten te elimineren, pijn te verminderen en vrij te worden van lichamelijke en psychische klachten (ziekte volgens de ICD-code is alleen toegestaan in Duitsland met een helende toestemming hypnosetherapie). Voor Nederland en Belgie kun je je aanmelden via https://www.hypnosementor.nl

Sandra Blabl

Dit artikel is vertaald uit het Duits en hier in de oorspronkelijke taal te lezen.