Handen op het hoofd

Ongewenste voorvallen met hypnose

In vergelijking met tien jaar geleden vinden mensen het steeds gewoner als je hypnotherapeut bent. Toen ik pas begon in dit vakgebied kreeg ik af en toe nog de reactie dat mensen niet met me wilde spreken of bang waren om mij aan te kijken. Gelukkig komt dit nauwelijks nog voor nu de kracht van therapeutische hypnose steeds bekender wordt. Toch krijgen we vaak de vraag naar ongewenste voorvallen met hypnose. In een onderzoek naar de medische en klinische praktijk kwam het percentage van waarschijnlijk 0% naar voren.

Is hypnose gevaarlijk?

De vraag of hypnose gevaarlijk is, of dat er ongewenste voorvallen plaatsvinden of bijeffecten zijn is natuurlijk van belang. Het vak van hypnotherapeut is een vrij beroep en het vak wordt op steeds meer plaatsen aangeboden. Onderzoek laat zien dat er in de regel weinig problemen zijn rondom het gebruik van hypnose. Hooguit: Het werkt niet. Dat kan verband houden met het feit dat de hypnotherapeut onvoldoende is opgeleid met alle fijne kneepjes van het vak. Het kan ook verband houden met het feit dat de client niet goed de instructies opvolgt of teveel controle wil houden vanwege angst. Tijdens onze hypnoseopleiding leren we onze hypnotherapeuten om ook in deze gevallen de client zo goed mogelijk te begeleiden om tot het gewenste resultaat te komen. Lees over ongewenste voorvallen met hypnose ook het artikel van Sandra Blabl.

Gevaren van showhypnose

Foto van man die verstijft ligt
Catalepsie – verstijving van spieren door hypnose.

Rondom showhypnose zien wij soms praktijken die wel risico’s met zich kunnen meebrengen. Je moet gewoon als stelregel nemen dat wat in het normale leven gevaarlijk is, is ook in hypnose gevaarlijk. Bijvoorbeeld catalepsie, dat wil zeggen met hypnose de spieren zo stijf laten worden dat iemand betrekt op twee stoelen kan rusten. Deze staat van hypnose heeft ook een pijnverminderend effect. Stel je voor dat iemand een zwakke rug heeft en door de hypnose geeft de rug geen pijnsignaal af. Vanuit onze opleiding raden we het op deze manier toepassen van catalepsie compleet af.

Ongewenste voorvallen met hypnose tijdens onderzoek 0%

Er is onderzoek gedaan naar ongewenste voorvallen in verband met medische en psychologische interventies. Daarbij kwamen relatief weinig meldingen over de hoeveelheid van bijwerkingen in verband met hypnose. Het percentage ernstige ongewenste voorvallen dat waarschijnlijk aan hypnose was toe te schrijven bleek 0%. Het onderzoek is via deze link na te lezen.

Hypnose en hypnotherapie in de praktijk

Wat zien wij in de praktijk. Wat tijdens een hypnosesessie kan gebeuren is dat oude en onverwerkte emoties omhoog komen, soms was de cliënt zich niet eens bewust van de negatieve ervaring uit het verleden en komt dat tijdens een sessie naar de oppervlakte. Dan is het van belang dat dit met de juiste procedures wordt behandeld. Met name regressietherapie en partstherapie zijn bijzonder effectief  in het oplossen van oude negatieve emoties. Mocht de omhoogkomende emotie niet juist behandeld worden, dan kan de client last hebben van sterke emotionele gevoelens. Dat is dan niet veroorzaakt door de behandelende hypnotherapeut, maar is wel blootgelegd. Mocht dat het geval zijn, dan is het van belang om dit door een goed opgeleide hypnotherapeut te laten behandelen.

OMNI hypnotherapie

Goed opgeleide hypnotherapeuten die kunnen werken met regressietherapie en partstherapie om diepliggende emotionele problemen op te lossen vind je via de OMNIfinder. Mocht je geïnteresseerd zijn in de OMNI hypnotherapieopleiding om zelf dit mooie en dankbare vak te kunnen uitoefenen, dan vind je hier alle relevante informatie.