visual maag

Hypnotische virtuele maagband leren

Moet je de hypnotische virtuele maagband leren?

Ben je hypnotherapeut en werkt met afvallen en eetstoornissen, moet je dan de hypnotische virtuele maagband leren?  Als je zou moeten kiezen tussen een echte operatie waarbij een maagband wordt geplaatst of je kunt kiezen voor een virtuele operatie, dan lijkt de keuze eenvoudig.

Een maagband is een hulpmiddel dat om de bovenkant van de maag wordt geplaatst bij mensen die last hebben van overgewicht of eetstoornissen met de bedoeling dat ze eerder het gevoel krijgen dat hun maag vol zit en daardoor minder gaan eten.

Een hypnotherapeut kan virtueel een maagband plaatsen, dat wil zeggen dat het onderbewustzijn de suggesties krijgt aangereikt dat er een maagband wordt geplaatst en dat de persoon daardoor veel sneller een vol gevoel krijgt. De sessies worden in de regel uitgevoerd in combinatie met echte operatiegeluiden om het voor de client zo echt mogelijk te maken.

Toegegeven als dit werkt dan is dat mooi voor de client. Ik ben daarbij niet alleen nieuwsgierig naar de korte, maar ook naar de lange termijn resultaten.

Oplossen van de oorzaak versus symptoombestrijding

Als we allereerst eens kijken hoe het zit met het plaatsen van een echte maagband dan komt steeds meer naar voren dat een operatie alleen in combinatie wordt gedaan met psychologische begeleiding. De psycholoog Gerbrand van Hout schreef een proefschrift over de psychologische aspecten van morbide obesitas en bariatrische ingrepen waarbij veel van de mensen die de ingreep hadden ondergaan problemen bleven houden met de aandrang en omdat ze geen grote porties meer konden verwerken hun eetgedrag gingen omzetten naar het eten van veel kleine porties over de hele dag. Een maagband op zich is daarom niet de oplossing, er moet ook gewerkt worden aan het emotionele probleem.

Overgewicht en eetstoornissen zijn vrijwel altijd in combinatie met diepliggende emotionele problemen. Die worden niet opgelost met het plaatsen van een maagband, zij het virtueel of in de werkelijkheid. In ziekenhuizen is gelukkig steeds meer aandacht voor de psychologische facetten van overgewicht.

Eenvoudige eetproblemen

Ik zie geen grote bezwaren aan het toepassen van de hypnotische virtuele maagband bij eenvoudige eetproblemen.Er moet een paar kilo af en de persoon zoekt een hulpmiddel. Prima als het onderbewustzijn de suggestie accepteert, dan moet het deze uitvoeren. Dan nog zijn er allerlei factoren die een rol kunnen spelen in het uiteindelijke succes van de sessie. Een goed opgeleide hypnotherapeut is van al deze factoren op de hoogte.

Ik wil er zeker voor pleiten dat een dergelijke sessie vooraf wordt gegaan door het oplossen van de emotionele problemen waar veel cliënten mee komen en zeker voorzichtig te zijn om uitsluitend te werken met een virtuele maagband daar waar het overgewicht en eetstoornissen betreft zonder te kijken naar de oorzaken.

Multidisciplinaire aanpak

Als het gaat om overgewicht of eetstoornissen, dan pleit ik voor het oplossen van de emotionele factoren door middel van hypnoanalysetechnieken zoals bijvoorbeeld regressietherapie, partstherapie, Ines Simpson Protocol, de Light Body Techniek, in combinatie met het versterken van zelfwaarde en zelfvertrouwen door technieken zoals Chair Therapy, Inner Child Therapy etc. Met behulp van deze technieken vinden we de bron van de emotie en lossen deze op. Daarna kunnen allerlei directe suggestietechnieken worden gebruikt om de cliënt te helpen het gedrag te veranderen.

Wat mij betreft zijn we er dan nog niet. Naast emotionele en gedragsproblemen zijn er een groot aantal andere factoren die van invloed zijn op het hebben van teveel gewicht. Tijdens de OMNI hypnotherapieopleiding in Nederland ga ik in op zo’n 8 factoren die van invloed kunnen zijn op overgewicht.

Hypnotherapie blinkt uit door het kunnen aanpakken van gedragsproblemen en het oplossen van emotionele problemen. De client heeft in veel gevallen echter meer nodig dan dat alleen. Na de sessie verwijs ik daarom regelmatig door naar kinesiologie en eventueel een voedingsdeskundige voor een combinatieaanpak. Bij ernstig overgewicht kan ondersteuning door medisch professional van belang zijn.

Commercieel succes

Toegegeven: de hypnotische virtuele maagband is een commercieel succes. En dat is vaak belangrijk als je een hypnotherapiepraktijk wilt starten. Net zozeer belangrijk is het om echte resultaten te boeken met je cliënt op de lange duur. Door te werken met technieken van Hypno-analyse, zoals regressietherapie, partstherapie ga je naar de oorzaak van een onderliggend emotioneel probleem en help je de cliënt om daar duurzaam van af te komen. Deze technieken leer je tijdens de OMNI hypnotherapieopleiding.