Ron Eslinger

Er is geen pijn totdat het de hersenen bereikt!

Hypnose en zelfhypnose kunnen het ‘zeer doen’ uit de pijn halen. Hypnose als pijnbestrijding is een geweldig middel dat meetbare resultaten geeft. De reden voor dit succes wordt verklaard door onderzoek dat gedaan is aan de universiteiten van Yale, Stanford en Harvard. Het succes ligt in het vermogen van suggesties om de cortex te passeren, dat deel van de hersenen dat zich bezighoudt met het denken en redeneren. Het spreekt direct het limbisch endocriene systeem van de hersenen aan. Het limbische systeem is dat deel van de hersenen dat zich bezighoudt met angst, geheugen, de homeostase (die een basisstand voor het lichaam in stand houdt) en stress. Wat tot voor kort onbekend was, is dat het limbische systeem direct orders aanneemt via percepties die doorgegeven worden vanuit de cortex. Maar het is nog verbazingwekkender dat suggesties vanuit externe bronnen direct naar het limbische systeem kunnen gaan. Hypnose is de meest dramatische van de externe bronnen.

Chronische pijn is pijn die meer dan zes maanden duurt en die vanuit medische standaarden geen enkel doel dient. Fantoompijn, fibromyalgie, hoofdpijn en rugpijn vallen in deze categorie. Omdat cellen in feite hun eigen bewustzijn hebben en reageren op berichten vanuit de limbische systeemhormonen (neuro-chemische transmitters), kunnen deze cellen op grond van gedachten en hypnotische suggesties een basisstand hercreëren van gevoelens van comfort, zodat hoe we ons fysiek voelen verandert. Er is bewijs (empirische gegevens) dat suggereert dat deze cellen positief reageren indien zij aanwijzingen krijgen vanuit het limbische systeem om Cortisol te verlagen. Cortisol is het stresshormoon dat beschermt als het in kleine aantallen wordt ontvangen. Echter als het in grote hoeveelheden ontvangen wordt kan het na verloop van tijd artritis en andere chronische pijnsyndromen veroorzaken. Het mooie van hypnose is dat het het cortisolniveau laat dalen.

Er is niets mystieks of magisch aan hypnose. Hypnose is simpelweg een staat van concentratie en gerichte aandacht. Het is eigenlijk een staat van bewustzijn waar we van nature al in gaan, maar die we meestal niet hypnose noemen. Hoe vaak hebben we bijvoorbeeld onze auto ergens geparkeerd zonder herinnering aan wat er onderweg is gebeurd. We zijn zo in gedachten, dat we niet bewust waarnemen wat we passeren onderweg.

Hoe werkt hypnose? We hebben allemaal een bewuste en onderbewuste geest. De bewuste geest is net als het RAM-geheugen op je computer.Het is het programma dat functioneert en reageert op wat er vlak voor je is. Het onderbewustzijn heeft twee basisverantwoordelijkheden: het zorgt er voor dat alle interne systemen goed functioneren en het legt alles vast wat we zien, horen of voelen. Daarbij maakt het geen onderscheid tussen goed en fout. Het onderbewustzijn is daarom net als de harde schijf van je computer. Alles dat je hebt gezien, gehoord of gevoeld, zowel goed als fout, wordt in het onderbewustzijn opgenomen. De professioneel getrainde hypnotherapeut gebruikt ontspanningstechnieken bij de cliënt om het normale bewustzijn te ontspannen of af te leiden, zodat het onderbewustzijn openstaat om specifieke suggesties te ontvangen die betrekking hebben op de behoefte van de cliënt om zo negatieve gewoontes te veranderen.

Kortom: verander je geest (verander hoe je denkt over je pijn), verander je hersenen (verander de bedrading om signalen van comfort in plaats van pijn te sturen) en verander de pijn (maak wat scherp is dof, maak wat brandt koel). Het brein is een geweldig iets en kan getriggerd worden door onze gedachten, onze emoties, onze herinneringen en onze beloningen.Jij bent in controle over je gedachten. Dus let op wat je denkt, wat je zegt en naar wat en wie je luistert. – Ron Eslinger

Dit artikel is met toestemming van Ron Eslinger overgenomen en vertaald in het Nederlands. Meer informatie over Ron Eslinger.

Ron Eslinger

In Nederland kun je de opleiding HypnoMed Medische hypnoseopleiding voor het leren van technieken voor de medische praktijk.