Tandarts en patient

Comfortabele tandverwijdering met hypnose

Comfortabele tandverwijdering met hypnose maakt het tandartsbezoek plezieriger. Onderzoek laat de effectiviteit zien naar tandverwijdering met hypnose om angst bij tandartsbezoek te verminderen. Er heeft een gecontroleerd onderzoek plaatsgevonden bij patiënten van wie een tand getrokken moest worden. Bij 102 patiënten werd angst voor de tandarts voor en na de behandeling beoordeeld en werd gevraagd naar hun ervaringen over de hypnose. Meer dan 90% van de patiënten was positief. De conclusie van het onderzoek is dat hypnose nuttig is om de angst te verminderen van patiënten bij wie een tand verwijderd moet worden. .

Niet alleen angst kan geëlimineerd of verminderd worden met hypnose, maar ook evenzo pijn en andere klachten die verband kunnen houden met tandartsbezoek. Langzaam zien we het aantal tandartsen die hypnose in hun praktijk aanbieden stijgen. Veel tandartsen denken dat de technieken te veel tijd gaan kosten en niet eenvoudig te integreren zijn tijdens de behandelingen. Het tegendeel is waar.

Hypnosetechnieken eenvoudig in te zetten in de tandartspraktijk

Tandarts Patrick Meyenberger, docent HypnoDent en voorzitter van de SBVH (Schweizerischer Berufsverband für Hypnosetherapy) geeft aan dat de technieken eenvoudig te integreren zijn in de tandartspraktijk, zelfs tijdwinst opleveren, leiden tot tevreden patiënten, mond tot mond reclame en het werken voor de tandarts prettiger maakt, omdat minder moet worden opgevangen ten aanzien van negatieve emoties van de patiënten. 

HypnoMed medische hypnoseopleiding

Foto van man op fMRI tafel

In Nederland geeft HypnoseMentor/OMNI Hypnosis Training Center Netherlands de HypnoMed medische hypnoseopleiding waarin het materiaal van tandarts Patrick Meyenberger en de HypnoDent opleiding is verwerkt. De opleiding duurt vier dagen en brengt bijzonder krachtige technieken voor angst- en pijnbestrijding. Meer specifieke informatie voor tandartsen is hier te lezen.

OMNI Hypnotherapie en wetenschappelijk onderzoek

De Universiteit van Zürich doet op dit moment baanbrekend onderzoek naar hypnose in samenwerking met de SBVH, waarbij de technieken van OMNI worden ingezet, omdat deze eenvoudig, herhaalbaar en procedureel zijn in te zetten.