vrouw in gras

Zelfhypnose bij overgangsklachten

De beroemde Mayo Clinic in Phoenix Verenigde Staten geeft aan dat de exacte oorzaak van opvliegers niet bekend is, maar dat het waarschijnlijk  veroorzaakt wordt door verschillende factoren waaronder veranderingen in de reproductieve hormonen en de thermostaat van het lichaam (hypothalamus).

Tijdens de overgang wordt de hoeveelheid oestrogeen verminderd waardoor de hypothalamus in de war kan raken met overgangsklachten tot gevolg . Een andere oorzaak van overgangsklachten wordt veroorzaakt door stijgende niveaus van cortisol.

Bekende overgangsklachten zijn o.a. opvliegers, veranderingen van humeur en slaapproblemen.  Een belangrijke factor om minder last van deze klachten te hebben is het verminderen van stress. Onderzoek heeft laten zien dat met behulp van ontspanning via hypnose de cortisolniveaus in het lichaam kunnen dalen.

Een snelle en effectieve manier om in korte tijd fysiek en mentaal te ontspannen is hypnose. Eigenlijk zelfhypnose, omdat alle hypnose uiteindelijk zelfhypnose is.

Hypnose is veilig en een volkomen natuurlijke staat. Het is een concentratie van gedachten, waarbij het onderbewustzijn sterker naar voren komt en het logisch, analytische, kritische deel zomin mogelijk ‘meedoet’. Dagelijks gaan we van nature in een ‘hypnotische staat’. Bijvoorbeeld als we ingespannen aan het werk zijn, opgaan in een boek of muziekstuk of helemaal meeleven met een film én het bijzondere moment  tussen waken en slapen in.

Zelfhypnose kun je leren van een hypnotiseur of hypnotherapeut of je wordt door middel van de stem op een hypnoseaudiobestand begeleid in een hypnotische staat. Een belangrijke voorzorgsmaatregel als je naar een audiobestand luistert is dat je alle actieve bezigheden stopt, je werkt niet met machines en je luistert niet naar een hypnosebestand terwijl je in het verkeer bent. Verder zorg je ervoor dat je in een veilige, goed ondersteunde stoel zit, liefst een relaxstoel, bank,  bed of de grond. Niemand is ooit vast blijven zitten in hypnose. Het ‘ergste’ dat je kan overkomen is dat je je in de tijd verliest of in slaap valt. Je komt altijd weer vanzelf terug in het normale bewustzijn.

In een onlangs verschenen artikel in Fox News geeft een gynaecologe het advies om naast acupunctuur, supplementen en kruiden eveneens hypnose te gebruiken als middel om minder last te hebben van overgangsverschijnselen.

Via onze hypnosecommunity heb je gratis toegang tot diverse ontspanning zelfhypnose audio’s.