man op berg

Werkstress: Hypnose biedt hulp

Deze Check je Werkstress week staat in het teken van het aanpakken van werkstress. Werkstress is een groot probleem. Volgens onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een vijfde van alle medewerkers ziek geworden of uitgevallen als gevolg van spanningen. Wat weinigen weten is dat hypnose kan helpen stress op het werk te verminderen.

Zo’n 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Ruim 70% van de werknemers geeft aan een hoge werkdruk te ervaren.

Niet alleen is het voor de betreffende werknemers op zijn zachtst gezegd erg onplezierig, het betekent ook dat er enorme kosten mee zijn gemoeid. TNO heeft dat voor 2012 op 2,2 miljard becijferd.

Werkdruk, emoties, het leveren van prestaties, strakke of zelfs krappe planningen: allemaal factoren die stress op het werk kunnen opleveren. Natuurlijk is het verstandig om zaken die overmatige stress tot gevolg hebben bij de bron aan te pakken. Dat is niet altijd mogelijk. Natuurlijke methoden om stress af te voeren zijn lichaamsbeweging, sport, seksuele activiteit, maar ook meditatie en last but not least zelfhypnose.

Mindfulness in turboversnelling

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hypnose effectief is in het verminderen van stress. Hypnose is vergelijkbaar met mindfulness, maar dan in turboversnelling. Op 28 november aanstaande wordt in Tulip Inn Amsterdam Riverside een hypnoseseminar gehouden. Deelnemers maken kennis met de effectiviteit en efficiëntie van hypnose, bijvoorbeeld om van stress af te komen.

 Hypnoseseminar met cutting-edge technieken

Tijdens het hypnoseseminar leren de deelnemers meer over wat hypnose is en vooral ook wat het niet is. In veel Hollywoodfilms, sciencefictionboeken en thrillers heeft hypnose vaak iets sinisters, alsof mensen controle over zichzelf verliezen tijdens hypnose. Het tegendeel is waar! Hypnosetechnieken geven mensen juist veel controle over hun eigen lichaam en geest. Alle hypnose is zelfhypnose en het is een staat die je moet toestaan. Als je je in korte tijd wil oriënteren op het vakgebied hypnose dan is wellicht de instapcursus hypnose of de gratis informatieavond hypnose een mooie ingang.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnose, ook bij stressgerelateerde klachten. Bijvoorbeeld het gebruik van hypnose met als doel positieve bronnen in ons onderbewustzijn aan te boren. Gebruik van (zelf)hypnose toegepast in zelfhulpstrategieën, geeft grenzen aan en vergroot onze innerlijke kracht en weerstand.[1]

In een onderzoek onder 60 studenten (Northern Arizona University, Flagstaff, Arizona, 2004) werd hypnose met ego-versterkende suggestie gebruikt. In de hersenpatronen van de studenten werd een significant effect gemeten dat wees op een groeiend zelfvertrouwen. Een ander voorbeeld van de effectiviteit van hypnose als het gaat om het verminderen van stress en stressgerelateerde symptomen, is een onderzoek met 17 proefpersonen. Nadat zij hypnotherapie hadden ondergaan werd vastgesteld dat er bij 16 van de 17 personen beduidend minder symptomen waren.[3]

 

[1] Selfhypnosis in the prevention of burn-out
[2] http://psycnet.apa.org/psycinfo/1990-10583-001