rokende man

Wat is partstherapie

Partstherapie kan gezien worden als een zachtmoedige hypnosetechniek waarmee een cliënt geholpen kan worden zijn of haar doelen te bereiken. De methode is gebaseerd op het principe dat onze geest uit verschillende delen bestaat, zoals bijvoorbeeld een negatieve deel, een positief deel , een creatief deel, een beschermend deel, een seksuele deel en mogelijk vele andere delen. Deze techniek is uitstekend in te zetten als de cliënt minder responsief is ten aanzien van andere technieken.

Wanneer alle innerlijke delen werken voor het algemeen belang, dan ervaart een persoon harmonie in zijn of haar leven.  In de praktijk bestaan er kleine en soms grote verschillen van mening of conflicten tussen de delen. Sommige van deze ‘meningsverschillen’ zijn heel herkenbaar: De wekker gaat: ‘Sta ik op of blijf ik nog even liggen?’, tijdens het winkelen: ‘Zal ik dat kopen of kan ik het geld beter aan iets anders besteden?’

Met behulp van partstherapie kun je in gesprek gaan met de afzonderlijke delen en achterhalen of ze een positieve of negatieve invloed hebben op het welzijn van je cliënt, wat de reden hiervan is, in overleg gaan met het betreffende deel om een andere strategie aan te nemen die beter werkt voor het welzijn van de cliënt, verschillende delen met elkaar in contract brengen om ze beter te laten samenwerken en nog veel meer. 

Deze methode is erg effectief, omdat de antwoorden en oplossingen vanuit het onderbewustzijn van de client zelf naar voren worden gebracht. De hypnotherapeut is alleen een facilitator in het proces. Het vereist zorgvuldigheid van zijn of haar kant om er voor te zorgen dat de antwoorden werkelijk vanuit het onderbewustzijn van de client komen en niet ‘geleid’ worden door de hypnotherapeut. Het proces lijkt sterk op mediation waarbij de begeleider bijdraagt door de juiste vragen te stellen om zo te helpen dat de delen hun eigen problemen kunnen oplossen.

Partstherapie is een uitstekende methode om in te zetten bij cliënten die worstelen met een innerlijk conflict, bijvoorbeeld het willen stoppen met roken, maar het niet kunnen, of het willen veranderen van het eetgedrag, maar telkens weer geconfronteerd worden met eetbuien.

Ben je geïnteresseerd om deze methode te leren schrijf je dan in het voor het tweedaagse seminar met Roy Hunter – de specialist op het gebied van partstherapie – dat plaatsvindt in Amsterdam op 20 en 21 september a.s. Nu nog mogelijk met vroegboekkorting.