patient in ziekenhuis

Verdoving & hypnose goede combinatie

Mensen die een chirurgische ingreep moeten ondergaan met een plaatselijke verdoving kunnen veilig kiezen voor hypnose als ontspanningsmiddel. Dat zegt Dr. Sebastian Schulz-Stubner, van de Iowa State University.

Een plaatselijke verdoving is beter voor de patiënt dan een algehele narcose maar het vooruitzicht wakker te worden tijdens de ingreep is voor velen een akelige gedachte. Daarom krijgen veel mensen toch ook een ontspannend medicijn ofwel een roesje. Dat hoeft niet meent Schulz-Stubner. Volgens hem kan hier hypnose uitkomst brengen. Hij deed in Duitsland een onderzoek onder achtenveertig patiënten die kozen voor een operatie onder plaatselijke narcose met hypnose ter ontspanning.

Niemand had daarna een rustgevend medicijn nodig maar toen de procedure herhaald werd bij 12 mensen die een spoedoperatie moesten ondergaan werkte het slechts in twee gevallen. Schulz-Stubner concludeert hieruit dat voorbereiding de sleutel is tot een succesvolle kalmerende hypnose. Hypnose als ontspanningsmiddel wordt in het Iowa State nu alleen gebruikt bij  dagpatiënten zodat er voldoende gelegenheid is hen voor te bereiden en de hypnoseprocedure te oefenen.

©Johan Eland / Antiquariaat Lilith
./. Overname van gedeelten is met doorlink naar de bron toegestaan. Alle rechten voorbehouden