angstig meisje

Veel Europeanen met psychische stoornis

Uit de evaluatie van een brede Europese studie naar psychische en neurologische aandoeningen blijkt dat één op de zeven Europeanen een psychische stoornis heeft. De meest voorkomende stoornissen zijn angst, depressie en slaapstoornissen. Niet alleen veroorzaken ze veel leed in het leven van de betrokkene, angststoornissen verkorten ook nog eens het leven met gemiddeld vier jaar.

Sinds een aantal jaren onderzoekt een team onder leiding van Prof. Hans-Ulrich Wittchen van de TU in Dresden verslagen, voert enquêtes uit en berekent de index van de geestelijke belasting. Het resultaat van dit onderzoek wijst uit dat elke zevende Europeaan lijdt aan een ziekelijke angst. In het onderzoek werden verschillende angsten en fobieën meegenomen, zoals angst voor spinnen (arachnofobie), pleinvrees (agorafobie), sociale fobie en algemene angststoornissen.
Tot de tweede grote groep worden depressie en slapeloosheid gerekend. Gevolgd door psychosomatische aandoeningen en alcohol- en drugsverslaving, waaraan bijna 4% van de Europeanen lijden.

Therapie en hypnose kunnen angsten wegnemen
De verdeling van hoe vaak een stoornis voorkomt en de rangorde bleven in alle Europese landen vrijwel gelijk. Dat geldt ook voor de wijze van behandelen van een psychische stoornis. Talrijke therapieën kunnen helpen om angsten en andere storingen op te lossen. Van de 38% die last heeft van een psychische stoornis volgt slechts 2 tot 4% een therapeutische behandeling. Dan te bedenken dat bij angststoornissen de levensduur circa vier jaar korter is. Het probleem is dat ziekelijke angst vaak niet, te laat of fout wordt behandeld. De betreffende personen trekken zich terug en verminderen hun lichamelijke en sociale activiteiten.
Naast therapeutische sessies en behandeling met medicijnen zijn er ook alternatieve methoden zoals hypnose die ertoe kunnen bijdragen af te komen van dit lijden. Maar ook zelfhulpmethoden kunnen bij angsten, depressie, slaapstoornissen en psychosomatische problemen zeer nuttig zijn. In het verleden hebben klopmethoden en ook zelfhypnose zich al als bijzonder effectief bewezen.

Dit bericht is met toestemming van Dr. Norbert Preetz overgenomen en vertaald in het Nederlands