vrouw pakt pijnlijk oor

Tinnitus aanpakken met hypnotherapie

Stressvolle of onduidelijke en onzekere factoren op het werk kunnen een factor zijn in het ontstaan van tinnitus. Innerlijke stress verergert oorsuizen. Tinnitus aanpakken met hypnotherapie is een goede optie.

Wat is tinnitus

Wanneer het rinkelt, piept, fluit, bromt, brult of voortdurend sist in het oor en er is geen aanwijsbare oorzaak, dan kan er sprake zijn van tinnitus. In Zwitserland hebben zo’n 550.000 mensen last van oorsuizen, c.q. tinnitus, waarvan zo’n 70% in ernstige mate. Dat is in economisch opzicht relevant omdat tinnitus zorgt voor verminderde prestaties in het werk en vermindering van sociale competentie. Opvallend vaak krijgen mensen last van ruis die werkzaam zijn in grote kantooromgevingen of call centers en die ingespannen werk verrichten in combinatie met lawaai in de omgeving. Depressiviteit, minder plezier in het werk, verminderde interesse, concentratiestoringen, slaapstoringen, sociaal terugtrekken en verminderd prestatievermogen kunnen het gevolg zijn. Een beschermingsreactie van de hersenen als gevolg van de tinnitus, dat wil zeggen er volgt een reactie van de hersenen op de ruis waardoor het probleem verergert.  Meestal komt met de tinnitus zelfverwijt, woede of zelfhaat. Zo’n 1% van de mensen die geconfronteerd worden met tinnitus trekt zich volledig terug. Ze leven dan niet met de tinnitus, maar in de tinnitus.

Hoe ontstaat Tinnitus?

Vaak ontstaat tinnitus op grond van een externe factor, zoals een schot, schreeuw, luide muziek, maar ook vaak als er een belangrijke verandering optreedt in de sociale omgeving.  Bijvoorbeeld er wordt een nieuwe manager benoemd. Een voorbeeld waarbij de tinnitus inzette is het moment waarop een man zijn vrouw verloor. Ook conflicten op het werk en pesten kunnen een rol spelen in het ontstaan van tinnitus. Een ander voorbeeld is het verplaatst worden naar een andere afdeling waarbij de functie niet helemaal duidelijk wordt aangegeven door de leidinggevende of er zijn eindeloze gesprekken die op monotone toon worden gevoerd en waarbij er geen ruimte is voor veranderingen. Onduidelijkheid en onzekerheid in het werk of in privéomstandigheden kunnen tinnitus veroorzaken. Dat kan een overgevoeligheid voor ruis veroorzaken, maar kan zo ver gaan dat er ook slaapstoornissen of depressie door ontstaan. Zelfs wanneer de ruis in het oor stopt, kan de verwerking in de hersenen verdergaan, waarbij men kan spreken over een gecentraliseerde tinnitus, vergelijkbaar met de fantoompijn van ledemaat die geamputeerd is.

Wat is belangrijk om over tinnitus weten?

  • Mensen praten niet gauw over tinnitus. Het kan toch immers ook weer weggaan? Het onderwerp is taboe omdat men zich vaak schuldig voelt over oorsuizen. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat het aangepakt kan worden.
  • Bij meer dan 80% van de tinnitus gevallen is er geen sprake van een fysieke oorzaak. Tinnitus zonder oorletsel wijst op een neurologische of psychosomatische oorzaak. Het gaat meestal om een voorbijgaande verstoring. Vaak is tinnitus slechts een waarschuwingssignaal.
  • Mensen die last hebben van tinnitus doen vaak weinig voor zichzelf. 95% van de mensen die last hebben van tinnitus zijn bijzonder sociaal en doen van alles voor hun familie, beroep of gezin. Ze komen zelf vaak tekort. Daarom is het van belang dat mensen die last hebben van tinnitus oefenen en leren om aan zichzelf te geven wat ze ook voor anderen betekenen. Deze stap betekent een overwinning omdat daarmee ook moet worden toegegeven dat niet goed voor zichzelf gezorgd wordt. De subjectieve tinnitus is een autonomie-signaal. Een nieuwe richting moet worden gekozen.
  • Zelfcontrole en de omgang met controle zijn belangrijk voor mensen met tinnitus. Ze willen alles goed doen voor minstens 150%. Omdat dit niet mogelijk is lopen ze vaak met een slecht geweten achter een onbereikbaar doel aan.
  • Bij tinnitus is er veel levenskracht in het hoofd, de nek en borstreek verzameld en weinig in het bekken, de benen en de voeten. Tinnitus is als tandpijn: Afleiding helpt, echter focus op de tinnitus versterkt de tinnitus.
  • Zorgen voor goede aarding kalmeert het lichaam en de gedachten, vermindert de angst en versterkt zelfvertrouwen, versterkt het zelfbewustzijn en vergroot het zelfbeeld waardoor de tinnitus kan verminderen.
  • Belangrijk is dat boosheid en ergernis uitgedrukt worden, waardoor de innerlijke roep (tinnitus) verminderd kan worden.

Behandeling van tinnitus met hypnotherapie

Hypnotherapie kan op twee manieren worden ingezet om tinnitus te behandelen.

  1. Om het gevoel van de tinnitus en stress te veranderen.
  2. Om de sociale en psychische oorzaken van tinnitus op te lossen (regressie naar de oorzaak).

1. Verandering van de tinnitus-stress door middel van hypnotherapie

Een oefening met tinnitus

Verplaats je aandacht naar binnen en neem je lichaam waar. Wat voel je op dit moment? Denk je nu aan STRESS of aan OORSUIZEN. Let daarbij op welke lichaamsreactie wordt opgeroepen, misschien een gevoel dat daarbij verbonden is. Zoek nu uit hoe je fysieke systeem op deze stress reageert. Geef daarbij het stressgevoel een cijfer op een schaal van 1-10. Open dan weer je ogen. Spreek nu je eigen telefoonnummer van achter naar voren uit en doe dan weer onmiddellijk je ogen dicht. Denk nu aan een moment waarbij je je diepste waardering tegen een persoon hebt uitgesproken. Voel nu waar in je lichaam deze waardering thuishoort. Waar voel je dit gevoel het sterkst. Leg op deze plaats je hand: Hoe voelt dat? Probeer nu weer terug te denken aan de stressveroorzaker tinnitus. Let er vooral op wat er nu anders is dan eerst. Hoe sterk is het stressniveau op de schaal van 1-10. Laat je aandacht nu weer terugkomen.

Bij de meeste mensen verandert na deze oefening het gevoel van stress. Hoe is dat voor jou? Wat gebeurde er van binnen? Heeft er een tegengestelde conditionering plaatsgevonden? Op deze wijze kun je tinnitus zelf behandelen.

Bij hypnotherapie werken we met de tinnitus met het doel: “Het maakt niet uit of er tinnitus is of niet.” Het organisme is in staat om er aan te wennen, net zoals je gewend wordt aan een bril, maar niet langer merkt dat je die draagt. Dat wil zeggen de voortdurende toon verdwijnt. Het heeft geen betekenis meer. Daar werken we aan. Wordt de tinnitus minder? Het gaat meer naar de achtergrond dan dat men het niet meer waarneemt. Als de aandacht er weer op wordt gericht kan het weer gehoord worden

2. Regressie naar de oorzaak en het oplossen

Het aanpakken van de psychische en sociale oorzaken van tinnitus.

De inwerking van de psycho-sociale oorzaken van tinnitus kunnen met behulp van regressie naar de oorzaak aangepakt worden: Door middel van regressie, een reis door de tijd, komt men terug op het eerste moment waar tinnitus ontstaan is. Deze methode om de oorzaak te onthullen is de snelste weg naar een oplossing. Op deze wijze kunnen complexe factoren en problemen die verband houden met het ontstaan van tinnitus terugvinden en oplossen en kan de client een krachtige verbetering ervaren.

Auteur

Deze informatie is met toestemming vertaald vanuit het oorspronkelijke werk van Claude André Ribaux (lic. phil.). Hij is al meer dan 15 jaar zelfstandig coach, trainer, mediator. Hij heeft opleiding in sociologie gevolgd en was meer dan 10 jaar projectmanager voor een internationale gezondheidsprogramma’s. Daarnaast werkte hij met conflictmanagement voor de Duitse en Zwitserse overheid. Hij heeft tal van aanvullende opleidingen gevolgd zoals NLP, Wingwave coaching. Hij is docent OMNI-hypnotherapie.  Meer over zijn werk: http://www.coach365.ch/

 

Meer informatie

  • Als je op zoek bent naar een hypnotherapie die werkt met regressie naar de oorzaak kun je kijken op  www.omnifinder.net.
  • Ben je op zoek naar een opleiding hypnotherapie waarbij regressie naar de oorzaak sterk is geïntegreerd kijk dan op de volgend elink https://hypnosementor.nl/omni-hypnotherapieopleiding/
  • Studie over tinnitus en hypnotherapie: Steinriede, Rüdiger: Tinnitus und Hörsturz, in: Revenstorf, Dirk und Peter, Burkhard (Hrsg.): Hypnose in Psychotherapie, Psychosomatik und Medizin. Manual für die Praxis. 2. überarbeitete Auflage, Springer Medizin Verlag, Heidelberg 2009, S.704-721.