Stop met piekeren en begin te leven

In mijn vele jaren van coaching, consulteren en hypnotherapie, vond ik dat de meeste mensen het leven van vandaag leven alsof het gisteren is. Je zorgen maken is een negatieve hypnotische suggestie van iets waar de persoon heeft geen controle over heeft. Ik ben zeer verbaasd over hoeveel mensen zoeken naar zaken waarover ze kunnen tobben.

Piekeren is gewoon een vorm van stress. Thomas Carlyle verklaarde: “Onze voornaamste activiteit is niet te zien wat er op een afstand ligt, maar om te doen wat vlakbij ligt.” Daarom kunnen we leven en genieten van vandaag zonder piekeren over wat we hebben gedaan in het verleden en ons zorgen te maken over wat zou kunnen gebeuren in de toekomst.

Wat doen zorgen met jou? Velen stierven door zweren alleen vanwege zorgen. Zorgen vermindert het effect van het immuunsysteem. Zorgen staan erom bekend een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te veroorzaken. Zorgen kunnen paniekaanvallen, angstaanvallen en depressie veroorzaken.

Wat kun je doen om je minder zorgen te maken?

Wanneer je je zorgen begint te maken over een probleem, schrijf dan de volgende vier vragen op:

1.     Wat is het probleem?

2.     Wat is de oorzaak van het probleem?

3.     Wat zijn mogelijke oplossingen?

4.     Wat is de beste oplossing?

Door deze vragen te beantwoorden ben je in een positie om te bepalen of het probleem zorgwekkend is of niet. Als dat probleem zich niet in het heden bevindt, maar iets is van het verleden of iets dat in de toekomst zou kunnen gebeuren, dan kun je deze zorg verdringen of verminderen door actief de volgende dingen te doen:

Een persoon kan zich zorgen maken en zich ellendig voelen of hij kan het besluit nemen om zijn huidige denken te veranderen. Het wijzigen van de manier waarop je denkt zal de manier waarop je hersenen signalen stuurt naar je lichaam veranderen, waar je gedrag van jezelf zorgen maken zich gaat veranderen. Er is een deel van de hersenen, namelijk het limbische systeem, dat reageert op je gedachten. Bijvoorbeeld als je denkt aan iets verdrietigs dat in het verleden gebeurd is, zorgen je gedachten ervoor dat je deze verdrietige ervaring opnieuw beleeft. Ons brein weet niet het verschil tussen een gedachte en wat er daadwerkelijk gebeurt. Denken aan iets gelukkigs uit het verleden zal er voor zorgen dat je gelukkiger voelt.

Denken aan het eten van een citroen kan een speekselvloed en ongemakkelijk gevoel in je mond creëren. Denken aan iets dat opwindend is om te doen in de toekomst zal opwinding en anticipatie veroorzaken. De meeste van deze zijn zeer positieve situaties,  echter zorgen of een negatieve gedachten creëren biologische veranderingen in het lichaam en het is deze veranderingen die zweren, hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, fibromyalgie en vele andere gastro-intestinale en dermatologische aandoeningen veroorzaken.

Je kunt controle over je gezondheid nemen door het beheersen van je zorgen. Abraham Lincoln zei: “We zijn slechts zo gelukkig als onze geest is.” Als we ons zorgen maken over iets dat buiten onze controle ligt, dan verspillen we onze gedachten, onze tijd en onze gezondheid.

Wat kun je doen om je zorgen te verdringen of te verminderen? Eenvoudig: stop de gedachte en ga dingen doen die je graag doet met mensen waarmee je dat graag wilt doen en geniet van het leven. Onderzoek wijst aan dat een glimlach net zo effectief is, of deze nu waar is of nagebootst. Een echte glimlach of een nagemaakte glimlach versterkt het immuunsysteem, verandert onze visie en is zelfs van invloed op degenen die om ons heen zijn.

Andere dingen die je kunt doen zijn het luisteren naar ontspannende muziek, een wandeling in de natuur, eten, drinken, oefenen, mediteren, slapen en spelen. Deze verhogen de anti-stresshormonen in je lichaam, zoals endorfine -onze natuurlijke morfine-, serotonine -onze natuurlijke Prozac- en melatonine -ons natuurlijke slaapmiddel-.

Neem de controle over je leven, stoppen met piekeren en leef.

Dit artikel is met toestemming van Ron Eslinger overgenomen en vertaald in het Nederlands.