vrouw ligt

Slecht slapen bevordert vergeetachtigheid

Slaapproblemen hebben niet alleen negatieve effecten op het lichaam, maar ook op het emotionele leven en mentale prestaties. Toenemende vergeetachtigheid op latere leeftijd bijvoorbeeld, is niet alleen te wijten aan afbraakprocessen in de hersenen, maar komt ook door verstoring van de diepe slaap, waar gedachten vastgelegd worden in het langetermijngeheugen. Dat heeft onderzoek(1) uitgewezen waarover is gerapporteerd in een Duits artsenblad(2) .

De slaap heeft een belangrijke functie voor de opbouw van het geheugen. Indrukken van de dag worden tijdens het slapen uit het tijdelijke werkgeheugen van de hersenen (Hippocampus) overgedragen aan het langetermijngeheugen. Dit vastleggen vindt plaats tijdens de fasen van diepe slaap. In het experiment, dat gehouden werd door onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley, moesten 19 senioren en 18 jongeren zich woordparen herinneren. In de eerste herinneringstest waren na een half uur, zoals verwacht, de 20-jarige proefpersonen het beste. De tweede test werd de volgende ochtend herhaald, nadat alle mensen de nacht hadden doorgebracht in het slaaplaboratorium. De jongere proefpersonen waren nu zelfs 55% beter dan de oudere proefpersonen.

Voor verminderde geheugenprestaties werden twee oorzaken aangewezen, namelijk de zogenaamde hardware en de software van onze hersenen. Hoe geprononceerder de opbouw van de hersenen, des te slechter waren de resultaten in de geheugentest. Aan de andere kan behaalden de testpersonen een geringer resultaat naar mate ze slechter geslapen hadden.

Verbetering van de slaap werkt positief voor lichaam, geest en ziel en de algehele kwaliteit van leven.

Dit artikel is geschreven door Dr. Norbert Preetz en wordt met zijn toestemming vertaald en gepubliceerd. Meer informatie over Dr. Norbert Preetz op https://www.preetz-hypnose.de

Kijk hier voor slaaptips.

(1) Nature Neuroscience, 2013; doi: 10.1038/nn.3324

(2) http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/53209/Wie-Schlafstoerungen-im-Alter-die-Vergesslichkeit-foerdern, ingezien 29.01.2013, 11:06 uur.