skilift

Skiliftangst is de angst voor een gevoel

Talloze mensen gaan gebukt onder een angst of fobie en soms wel onder meerdere. Bekende voorbeelden zijn vliegangst, claustrofobie, pleinvrees, hoogtevrees, angst voor slangen, angst voor spinnen en de lijst gaat eindeloos door. Op internet kun je meer dan 1000 angsten of fobieën in diverse lijsten gecategoriseerd terugvinden. Een nieuw gelanceerde angst, namelijk skiliftangst, werd tijdens de uitzending van ‘EenVandaag’ op 2 december aan de orde gesteld.

Vanuit hypnotherapie kennen we in feite maar één angst en dat is de angst voor de angst. Preciezer gezegd: we zijn bang voor het gevoel dat omhoog komt tijdens bepaalde situaties. Dat gevoel is verbonden met een ervaring uit het verleden en de echte oorzaak is in de regel niet bekend bij het normale bewustzijn. Het terugvinden van de oorzaak, en het ongevoelig maken ervoor, zorgt ervoor dat de angst binnen korte tijd tot het verleden behoort. Het aanpakken van angst met behulp van directe hypnose, zoals toegepast door OMNI Hypnotherapeuten, duurt in de regel niet langer dan één sessie. Door rechtstreeks te communiceren met het onderbewustzijn wordt de oorzaak van de angst geïdentificeerd en kan het probleem worden opgelost. Daarbij blijkt dat de oorzaak van het probleem meestal heel anders is dan wat de cliënt denkt. Hieronder twee voorbeelden. Het ene voorbeeld komt uit de praktijk van Gerald Kein, de oprichter van OMNI Hypnosis Training Center®, het andere voorbeeld komt uit eigen praktijk.

Een vrouw komt bij Gerald Kein vanwege vliegangst. Zij is al jarenlang stewardess en op een goede ochtend is zij het vliegtuig ingestapt, krijgt het spaans benauwd en moet onmiddellijk het vliegtuig verlaten. Ze meldt zich ziek. De volgende dag denkt ze: “Dat is belachelijk. Ik vlieg al jaren en dat moet vandaag toch ook weer lukken“. Opnieuw gaat ze naar haar werk en stapt aan boord. Helaas het blijkt onmiddellijk dat de angst haar weer volledig in de greep heeft en ze moet zich opnieuw ziekmelden. Na een aantal maanden komt ze uiteindelijk in de praktijk van Gerald Kein en met behulp van hypnosetechnieken wordt gezocht naar de oorzaak van het probleem. Het blijkt dat ze als jong meisje op een dag naar huis liep en werd aangevallen door een vogel die haar nest wilde verdedigen. Ze is naar binnen gevlucht en het voorval is snel vergeten. Toch bleek dit de bron van de angst te zijn. Met een hypnosetechniek kon worden achterhaald dat, op het moment dat ze het vliegtuig binnenstapte, iemand de krant zat te lezen en vanuit haar ooghoek zij een vogel zag in dezelfde duikvlucht zoals zij als jong meisje een vogel op haar had zien afkomen. Het onderbewustzijn kan razendsnel werken en concludeerde: aanval vogel – gevaar en omdat het onderbewustzijn ons wil beschermen  bracht het deze angst omhoog zodat de stewardess kon vluchten. Het onderbewustzijn maakt niet de logische conclusie dat deze vogel voor een volwassene minder gevaarlijk is. Met behulp van hypnose kunnen wij deze oude opgeslagen angst ongevoelig maken. Zodra de oorzaak bekend is, is het met behulp van hypnose eenvoudig om het probleem op te lossen. Na deze ene hypnosesessie kon de stewardess gelukkig weer aan de slag en vliegen.

Een ander voorbeeld is Simone die angst had voor de tandarts. Deze angst was niet begonnen bij de tandarts, maar op een moment dat zij als klein meisje geen controle had en het huis uit moest voor een medische behandeling. Lees hier het volledige verhaal over Simone.

Vanwege de vele misvattingen die er zijn, kiezen mensen in de regel niet als eerste voor hypnose als therapievorm. Dat is jammer omdat met directe hypnose skiliftangst en andere angsten en fobieën bijzonder snel en doeltreffend kunnen worden opgelost.