vrouw voor bloesem

Pollenhysterie

Het is er weer de tijd voor: de pollen- en allergieënhysterie. Als OMNI Hypnotherapeuten voelen wij ons verplicht om tegen de jaarlijks terugkerende hysterie in te gaan.

Zijn de symptomen echt? Ja, dat zijn ze. Zijn de meeste symptomen mentaal van aard? Ja, dat zijn ze.

«De meeste allergieën zijn ‘zelfgemaakt ‘» Dat wil zeggen: ze komen uit het eigen hoofd, maar zijn wel van buitenaf aangedragen. Het zijn niet de allergenen die gevaarlijk zijn, maar de daaropvolgende immuunrespons. Noem het paniekaanvallen van het immuunsysteem. Het mentale element daarvan is veel gevaarlijker dan algemeen bekend. Hypnotherapie is hét hulpmiddel dat mensen helpt om de allergie op lange termijn op te lossen. »

Aandacht in de vorm van reclame is belangrijk voor het voortbestaan van allergieën

De reclamecampagnes voor medicijnen voor allerlei soorten pollen zijn inmiddels weer gestart. Gezien het grote aantal mensen dat hoopt op verlichting van de symptomen, is het tijd om eens na te denken over de betekenis en het doel van deze middelen.
De medicijnen geven alleen verlichting van de pijn en de paniekaanval van het immuunsysteem; de symptomen dus. Maar ze zorgen niet voor een langdurig resultaat. De veelal op anti-histamine gebaseerde medicamenten geven veel ongewenste bijwerkingen, terwijl het rustgevend effect vaak minder is dan wordt verwacht. Voor het ongevoelig maken met medicamenten ontbreken veelal gefundeerde onderzoeken. Vaak is de werking van medicamenten niet beter dan placebo’s.

Wat de werking van hypnose betreft, verwijzen we naar een uitzending van de Zwitserse televisie, waarin deze succesvol is aangetoond. Helaas begrijpt de gespecialiseerde arts niets van het proces. Het is jammer dat zelfs een televisie-uitzending niet op zijn minst de interesse wekt om een andere en wellicht veel effectievere werkwijze te onderzoeken. Navraag bij ons zou op zijn minst de problematiek rondom het voorjaar kunnen verminderen.

http://www.srf.ch/sendungen/puls/koerper/heuschnupfen-amoklauf-des-immunsystems

Bovendien toont onderzoek aan dat alleen al door de toepassing van zelfhypnose de symptomen van een pollenallergie aanzienlijk kunnen worden verminderd; zonder bijwerkingen. Dat roept de vraag op waarom (zelf)hypnose geen onderdeel is van de aanbevolen therapieën.

Allergieën worden onbewust door reclame verspreid

Onze voorouders hadden minder of helemaal geen last van allergieën. Ook nu zijn er kinderen op het platteland die minder last hebben van pollen en andere allergenen dan kinderen in de stad. Het is aannemelijk dat de overdreven aandacht voor hygiëne en psychologische processen leiden tot een toenemende bezorgdheid over allergieën. Dat is niet verbazingwekkend als je bedenkt dat we zo’n 360 dagen per jaar worden overspoeld met informatie over allergieën van allerlei aard.

Zo wordt in ons hoofd vanuit de kleinste kriebel al een allergie geknutseld. Overal in de media zijn de koppen over het nieuwe pollenseizoen te lezen. Je wordt nauwkeurig op de hoogte gehouden wanneer welke pollen te verwachten zijn en in welke intensiteit. «Het allergeen van de berk veroorzaakt nu de ergste klachten! » Deze en andere vergelijkbare zinnen, die al jaren lang als mantra’s worden herhaald, zetten zich vast in het hoofd van de mensen. De geest van veel mensen die tot nog toe geen allergische reactie kenden wordt door deze krachtige reclameboodschappen gestimuleerd. Zelfs zo dat ze zich een erge allergie kunnen voorstellen in hun hoofd, die daarna aan het lichaam kan worden overgedragen. Het gaat dan om een nocebo-effect dat door de voortdurende reclame en aanwijzingen wordt gecreëerd. Een nocebo-effect is een negatief effect dat optreedt op grond van een negatieve verwachting. Het is het omgekeerde van een positief placebo-effect. Het nocebo-effect is bekend in de huisartspraktijk, met als voorbeeld: de waarschijnlijkheid dat de patiënt bijwerkingen ervaart van een medicijn wordt vergroot op het moment dat de behandelaar hem daarop wijst.

Naast het creëren van een verwachting kan dit eveneens het conditioneren ervan oproepen, een tweede belangrijke effect van de placebowerking of het tegengestelde ervan, de nocebowerking. Talrijke onderzoeken laten zien dat het mogelijk is om een immuunrespons te conditioneren; met andere woorden te trainingen. Zijn deze stijgende aantallen van allergieën op grond van conditioneringsprocessen door de media ontstaan? Wie wel eens van Pavlov heeft gehoord kan zich enigszins voorstellen hoe de conditionering van een immuunrespons en daarmee een allergie zou kunnen functioneren.

Het verhaal van erfelijkheid!

«De gevoeligheid voor allergie zit in de familie. » Zo nemen veel ouders aan dat hun kinderen een allergie hebben en gaan ermee naar hun arts die medicijnen voorschrijft of op grond van het soort allergie een aanbeveling doet voor het ongevoelig maken ervan. Volgens de geneeskunde is een allergie een ontregeling en overmatige immuunrespons van het immuunsysteem.

De belangrijkste vragen hierbij zijn echter: waardoor is deze ontregeling ontstaan? En waarom is de afweerreactie van het immuunsysteem ontspoord?

De relatief nieuwe wetenschap van psycho-neuro-immunologie houdt zich bezig met de wederzijdse beïnvloeding van lichaam en geest op de gezondheid. Dat bijvoorbeeld het immuunsysteem in staat is om op signalen van het zenuwstelsel en het hormoonsysteem te reageren. Omgekeerd kan het immuunsysteem ook de functie van het zenuw- en hormoonsysteem beïnvloeden.

Inmiddels is aangetoond dat psychische en lichaamsstress de functie van het immuunsysteem negatief beïnvloeden en daarom bijvoorbeeld de gevoeligheid voor infecties doet toenemen. Niet alleen beroepsmatige belasting, maar ook allerlei soorten van angsten, eenzaamheid of depressie kunnen het immuunsysteem van slag brengen.

Onze praktijkervaring met honderden therapiesessies heeft aangetoond dat het immuunsysteem in belangrijke mate wordt beïnvloed door ons gevoel, voelen en denken. Dat is ook op basis van kwantitatief onderzoek wetenschappelijk vastgesteld. Het kan worden gemeten met verschillende onderzoeksmethoden van de hersenen, stress en hormonen. Uit een studie (1991) blijkt zelfs dat verschillende emotionele toestanden van invloed kunnen zijn op de immuuncellen. Emoties zoals woede of verdriet kunnen bijvoorbeeld de activiteit van immuuncellen beïnvloeden. Verder toont onderzoek aan dat de onderdrukking van de immuunrespons of verlichting van allergische reacties getraind/geconditioneerd zijn.

Wat heeft dat met hypnose te maken?

Mentale stress en onverwerkte trauma’s beïnvloeden onder meer het immuunsysteem. Ze verzwakken niet alleen het immuunsysteem, maar dragen eraan bij dat het een overdreven of doorgeschoten reactie geeft. Komt het daarbij tot een verkeerde combinatie van mogelijke triggers (pollen) en een gelijktijdig optredende lichaamsreactie – bijvoorbeeld gezwollen neusvliezen vanwege een lichte infectie – dan zou dat kunnen leiden tot een ‘aangeleerde’ allergie.

Dát is de echte oorzaak van allergie en niet het feit dat het immuunsysteem te sterk reageert op een lichaamsvreemde stof. Allergie wordt erkend als paniek van het immuunsysteem. Zoals bij elke paniek is niet altijd het gevaar op zich het probleem, maar de daaropvolgende reactie. Het immuunsysteem doet dat niet voor de lol. Er is een reden en deze ligt diep vast in onze cellen, onze geest, in ons onderbewustzijn. Deze verknoping of conditionering is heel eenvoudig met behulp van hypnotherapie op te lossen. Dat is de reden waarom hypnotherapie in onze ervaring helpt met hooikoorts, stofallergie, allergie voor huidschilfers van dieren etc.

De effectiviteit van hypnosetherapie is inmiddels aangetoond in een groot aantal onderzoeken met controlegroepen, meta-analyses voor verschillende aandoeningen met inbegrip van allergieën zoals hooikoorts. Uit de praktijk weten we dat met oorzaakonthullende hypnotherapie de echte oorzaak, de psychische oorzaak, kan worden gevonden en opgelost. Als de geest zich geneest, dan kan theoretisch het immuunsysteem weer terug in balans komen.

In ieder geval is hypnotherapie een universeel inzetbaar hulpmiddel dat een van de meest natuurlijke vormen van therapie is. Geen injecties, geen medicijnen, geen ingrepen – hypnose gaat uit van de kracht van de eigen interne genezer. Hypnotherapeuten die met oorzaakonthullende methoden werken, helpen hun cliënten om de echte oorzaak van de allergie te vinden en op te lossen, zodat het immuunsysteem geen reden meer heeft om te reageren op onschuldige pollen, dierharen en kruiden. De processen die tot het ontstaan van de allergie hebben geleid worden in principe omgekeerd en de associatie tussen de allergenen en de allergische reactie wordt opgelost.

Hoe precies de conditionering van de immuunreactie op cellulair niveau plaatsvindt is nog niet bekend. Ook niet hoe hypnotherapie is staat is om het op te lossen. We weten wel dat het immuunsysteem en de geest sterk met elkaar zijn verbonden. En we weten uit onze dagelijks praktijk: Hypnose helpt.

Auteurs:

Sandra Blabl     Dr. Manuela Esslinger     Claude Ribeaux      Hansruedi Wipf

Vertaald uit het Duits door www.hypnosementor.nl

Competente hypnotherapeuten vind je op www.omnifinder.net