visual oxitocine

Oxytocine stijgt bij harmonische hypnotische interactie

De onderzoekers Katalin Varga en Zoltán Kekecs van de Hongaarse Eötvös Loránd Universiteit wilden weten of het peil van de hormonen oxytocine en cortisol verandert tijdens een hypnotische interactie onder gestandaardiseerde laboratoriumomstandigheden.

Ze vermoedden dat de toename van oxytocine verband houden zou met de suggestibiliteit van de proefpersonen en hun relationele ervaringen. Een en ander werd bij de proefpersonen en de hypnotiseurs gemeten met meerdere potlood & papier testen (AIM;DIH; s-EMBU).

Het onderzoek wees uit dat niet de suggestibiliteit van de proefpersonen maar hun relationele ervaringen het oxytocineniveau beïnvloeden.  Als de tijdens de hypnotische interactie de harmonie met de hypnotiseur groot, is stijgt de oxytocine daarmee navenant. Opmerkelijk is dat het oxytocineniveau van de hypnotiseur stijgt als de proefpersoon minder warme herinneringen heeft aan zijn of haar ouders. De onderzoekers interpreteren hun resultaten  in een sociaal psychobiologische hypnosemodel.

©Johan Eland / Antiquariaat Lilith
./. Overname van gedeelten is met doorlink naar de bron toegestaan. Alle rechten voorbehouden