Onderzoek in ziekenhuis

Opwindend experiment

Proefkonijn in een medisch experiment? Het is niet altijd saai of gevaarlijk. Dat merkte een aantal mannen en vrouwen toen de Rutgers University van New Jersey wilde weten of mensen met alleen hun fantasie een orgasme kunnen krijgen.

Nou dat kan! Orgasmespecialisten Dr. Gina Ogden en Dr. Barry Komisaruk stopten tien vrouwen in een MRI-scan terwijl ze, ondanks de weinig romantische laboratoriumsfeer, zelf op puur mentale kracht een orgasme opwekten.

Een gat in de lucht sprongen Ogden en collega want het bleek dat de ‘kunstmatig’ opgewekte orgasmes nagenoeg dezelfde hersengebieden activeren als de gangbare orgasmes. Ook bloeddruk en hartslag stijgen mee en zelfs de hogere pijngrens, een bekend verschijnsel bij het orgasme, werd vastgesteld.

Portretfoto Dave Bergman‘Zie je wel’, schrijft dr. Dave Berman, medisch hypnotherapeut in het Amerikaanse Arcata, “Het lichaam merkt geen verschil tussen realiteit en levendige verbeelding. En dat is niks nieuws want we kennen dat al zo’n tweehonderd jaar door hypnotische verdoving bij operaties en tandheelkundige ingrepen. Van patiënten die kiezen voor hypnose tijdens een behandeling weten we dat het herstel sneller gaat en dat daarvoor minder medicijnen nodig zijn.”

Waaraan je ook kunt zien dat het lichaam geen verschil merkt tussen fantasie en werkelijkheid is lachen. Berman, behalve hypnotherapeut ook trainer en lach-yoga enthousiasteling, wijst er op dat lachen ervoor zorgt dat de hersenen de zogenaamde gelukshormonen produceren: meer serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. Dat gebeurt zowel bij lachen om een grap als lachen om niks. Geen wonder dus dat er inmiddels zo’n zesduizend lachclubjes zijn in meer dan zeventig landen.

Terug naar de hypnose
Vooral de constatering dat met hypnotisch opgewekte orgasmes en lachen het hormoon oxytocine aangemaakt kan worden is belangrijk. Het hormoon is onontbeerlijk voor onder meer de hechting tussen baby en moeder maar ook later tussen (aspirant-) partners. Bekend is de eerste glimlach van zuigelingen. Deze lach stimuleert bij de moeder of andere verzorger ook een lach waardoor wederzijds de oxytocineproductie op gang komt die de hechting stimuleert.

Hetzelfde hechtingsmechanisme werkt bij orgasmes. Bekend is dat een orgasme, evenals massage, een stortvloed aan oxytocine teweegbrengt. Niet verwonderlijk dus dat partners zich op die momenten meer dan ooit met elkaar verbonden voelen.
Wat te doen als bijvoorbeeld de verzorger de eerste glimlachjes van een kind heeft gemist? Dat kan door talloze oorzaken. Vroege scheiding van moeder en kind door couveuse, ziekte of simpelweg doordat een kind op latere leeftijd geadopteerd is. Een gebrek aan oxytocine kan de reden zijn dat iemand moeite heeft met sociale contacten of het vinden van een partner. Van autisten is bekend dat ze een chronisch gebrek hebben aan oxytocine waarmee hun kenmerkende gebrek aan sociaal gedrag verklaard kan worden. Maar lachen kúnnen ze wel! Het is aan de creatieve hypnotherapeut om deze kennis om te zetten in behulpzame imaginaties en te zorgen dat er wat te lachen valt.

©Johan Eland / Antiquariaat Lilith
./. Overname van gedeelten is met bronvermelding toegestaan. Alle rechten voorbehouden

Bronnen:
Washington Times (Dave Berman), 7 oktober 2013
The New York Times (William J. Broad), 28 September 2013