mensen in verschillende beroepen

Ontslagen? Maak nieuwe start als hypnotherapeut

Goed nieuws voor iedereen die te maken heeft met ontslag, reorganisatie of pensionering. Voor wie zijn carrière een nieuwe richting wil geven en actief en zinvol bezig wil zijn, is er mogelijk een toekomst weggelegd als hypnotherapeut.

Ina Oostrom is directeur en gecertificeerd instructeur van OMNI Hypnosis Training Center Nederland. “Nieuwsberichten over grote ontslagrondes bij bedrijven bereiken ons met enige regelmaat”, vertelt zij. “Onlangs nog: massaontslag bij de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. Maar liefst 90% van de banen wordt geschrapt. Dat betekent dat meer dan duizend mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. En zij zijn niet de enige in Nederland die, al dan niet gedwongen, op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen.”

Niet toe aan pensionering
Onverwachte gebeurtenissen of sluipende processen zetten mensen aan het denken over hun carrière en toekomst. Ontslag is een overduidelijk voorbeeld, maar ook een reorganisatie kan flinke frustraties opleveren. “Zeker als je niet happy bent in je werk, of geen goed gevoel hebt over je werkgever”, licht Ina Oostrom toe. “Ook lang niet iedereen is toe aan zijn of haar pensioen en zou veel liever nog blijven werken. Dan zijn er ook nog partners die na echtscheiding op zoek gaan naar een baan om voor een eigen inkomen te zorgen.”

Werking van onderbewustzijn
Voor een ieder die op een punt in zijn leven is aanbeland waarop er keuzes moeten worden gemaakt, biedt Ina Oostrom een bijzondere oplossing: word hypnotherapeut. “Op dit ogenblik stromen veel mensen uit andere vakgebieden door naar de hypnotherapie. Zo zien we mensen uit het bedrijfsleven en de financiële sector, die om verschillende redenen een carrièreswitch maken. Daarnaast begroeten wij ook mensen die zijn geïnteresseerd in de fascinerende werking van het onderbewustzijn en dit willen toepassen in hun eigen vak. Aan de OMNI-trainingen hebben bijvoorbeeld coaches, artsen, tandartsen, advocaten maar ook beveiligers deelgenomen.”

Als hypnotherapeut, een beroep dat overigens als zelfstandige kan worden uitgeoefend, begeef je je in een groot maatschappelijk werkveld, van mentale tot fysieke klachten. Het is zinvol werk waarbij je je cliënten doel- en resultaatgericht kunt helpen. Denk aan stoppen-met-roken-therapie en het wegnemen van angsten en fobieën.

Kracht onderbewustzijn onomstotelijk bewezen

Wat in de praktijk van de directe hypnotherapie al jarenlang bekend is, is nu ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers van het Radboudumc spraken in het Tv-programma EenVandaag (7 mei 2014) over de resultaten van hun onderzoek naar de krachten van het onderbewustzijn. Ze deden dit naar aanleiding van Wim Hof, ook wel bekend als de Iceman. “We hebben nu voor het eerst heel duidelijk en onomstotelijk aangetoond dat een mens in staat is om zijn autonome zenuwstelsel en zijn immuunrespons op een vrijwillige manier te beïnvloeden”, zo stelden de onderzoekers in EenVandaag.

“Hypnotherapie biedt krachtige technieken om met het onderbewustzijn te werken. Er is nog veel onontgonnen terrein om nieuwe diensten te ontwikkelen. Dat biedt iedere nieuwe therapeut veel uitdaging om deze markt verder te ontwikkelen”, zegt Ina Oostrom. “In een zeer korte tijd leer je alle benodigde methoden en technieken die je na afronden van de hypnoseopleiding direct in praktijk kunt brengen. Niet iedereen gaat als hypnotherapeut aan de slag. Je kunt de technieken ook in je eigen vakgebied inzetten, zoals bij sport, onderwijs of in het bedrijfsleven.”