oudere mensen op bankje

Ondersteunende hypnosetechnieken bij kanker

Als hypnotherapeuten zien we ook mensen bij wie kanker is vastgesteld en uit de verhalen leren we de enorme impact van deze ziekte op het persoonlijke leven, niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de familieleden en vrienden. Een bijkomend probleem bij het krijgen van de diagnose kanker is het feit dat het zo’n sterk effect kan hebben dat de persoon zich machteloos gaat voelen alsof er een vonnis is uitgesproken. Het is juist op zo’n moment dat het belangrijk is dat de persoon zich meer dan gewoonlijk bewust wordt van zijn/haar eigen kracht om goede beslissingen te nemen over de behandeling en de toekomst.

Hypnose technieken kunnen ondersteuning bieden in de vorm van zelfhypnose om te kunnen leren om stress los te kunnen laten en meer invloed te krijgen op het comfortabel voelen van het lichaam. Stress heeft een negatieve invloed op het lichaam ten aanzien van het functioneren van het zenuwstelsel en kan door een complex neurologisch systeem pijngevoelens verergeren.

Veel studies tonen de voordelen aan van het verminderen van pijn en angst in verband met kanker en de behandelingen ervan met behulp van hypnose. Het Institut Curie geeft een overzicht1):

  • Volgens de psychoncologie “kan klinische hypnose gebruikt worden als een effectieve aanvulling op de behandeling van mentale aandoeningen, waaronder kanker”. 2)
  • Volgens het American Journal of Clinical Hypnosis “kan zelfhypnose worden geleerd om de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten te verbeteren”. 3)
  • Het gebruik van hypnose tijdens de operatie is volgens Dr. Aurore Marcou een manier om patiënten comfort te bieden. Het team deed onderzoek bij 150 kankerpatiënten die tussen 2011 en 2017 een hypnoseoperatie ondergingen. Ongeveer 90% van de operaties waren borstoperaties en de overige 10% waren gynaecologische operaties, colposcopieën en oppervlakkige plastic operaties. De gemiddelde duur van de interventies was 60 minuten en de gemiddelde duur van het verblijf in herstel 35 minuten. De patiënten waren 18 tot 100 jaar oud met een gemiddelde van 60,5 jaar, 22% was ouder dan 75 jaar. 4)

Bronnen:

  1. Medische hypnose
  2. Verminderen van angst
  3. Veerbeterde kwaliteit van leven
  4. Hypnosedatie 

Ben je geïnteresseerd als hypnotherapeut om hypnosetechnieken te leren voor ondersteuning bij kanker of ernstige ziekte, dan kun je aanmelden voor de masterclass Carcinos. Wil je weten wat hypnose voor je persoonlijk kan beteken, meld je dan aan voor de gratis informatieavond hypnose.