atleet kust gouden medaille

Het onderbewustzijn gaat voor de gouden medaille

Nu de Nederlandse schaatsers in Sochi prachtige prestaties neerzetten kun je je afvragen wat de factoren zijn die een sporter tot kampioen maken. De voor de hand liggende factoren zijn, naast een uitstekende fysieke conditie, goede training en de mentale conditie van de sporter. “Door directe hypnose toe te passen is nog een wereld te winnen in de sport. Het onderbewustzijn gaat voor de gouden medaille”, zegt Ina Oostrom, directeur van het OMNI Hypnosis Training Center® Netherlands.

Het bewustzijn legt het af

Topsporters worden begeleid om o.a. hun gedachten onder controle te krijgen, hun zelfspraak te veranderen, negatieve, irrationele gedachten om te buigen en hun verbeeldingskracht te vergroten. De vraag is in hoeverre dat succesvol kan zijn als dat gebeurt via de traditionele spraaktherapieën, die ingezet worden door bijvoorbeeld een trainer, coach of sportpsycholoog. Vanuit ons onderbewustzijn worden namelijk emoties aangestuurd en liggen gewoontes vast. Onze wilskracht in het normale bewustzijn legt het af tegen het onderbewustzijn, van waaruit mentale barrières worden opgeworpen.

Mentale barrières overwinnen

Als we kijken naar mentale barrières voor topsporters, dan gaat het met name over persoonlijke en emotionele problemen, faalangst of andere angsten, belemmerende overtuigingen zoals ‘niet goed genoeg zijn’ of een pessimistische instelling, slechte concentratie en snel afgeleid zijn door publiek, de omstandigheden of de tegenstander.

Hypnose is veelbetekenend voor sport in het algemeen en topsport in het bijzonder en kan voor de sporter concreet het volgende betekenen:

  • Invloeden van belemmerende gebeurtenissen uit het verleden die prestaties beïnvloeden, worden geëlimineerd.
  • Afkomen van pessimisme en irrationele gedachten, verbeteren van zelfvertrouwen.
  • Focus en concentratie worden verbeterd
  • Minder last van externe factoren
  • Vergroten van de verbeeldingskracht en het mentaal oefenen van bewegingen, wedstrijden, technieken en vaardigheden
  • Het aanleren van zelfhypnose om in zeer korte tijd lichaam en geest tot een diepe ontspanning te brengen

Bekende internationale sporters die gebruik maken van hypnose zijn o.a. Michael Jordans, Tiger Woods, Olympisch kampioen Mary Lou Retton en boxer Kevin McBride. Gezien de fantastische resultaten zouden onze eigen Olympische medaillewinnaars ook wel eens gebruik kunnen hebben gemaakt van hypnose.

Expertise

Het wereldwijd gerenommeerde opleidingsinstituut voor hypnose, OMNI Hypnosis Training Center® Netherlands, biedt voor de eerste keer haar opleiding aan in de Metropoolregio Amsterdam. Met deze 7-daagse opleiding van 17 tot 23 maart 2014, kun je als OMNI hypnotherapeut ook voor goud gaan.