vrouw met sjaal

Mindfullness grote hit – hoe zit het met hypnose?

Mindfullness grote hit – hoe zit het met hypnose? Wereldwijd zijn beoefenaars van mindfulness overtuigd van de grote waarde die het heeft voor de mentale en fysieke gezondheid. Meditatie is in de laatste decennia snel uitgegroeid tot een instrument om je gezondheid en welzijn mee te koesteren. Maar hoe zit het met hypnose?

Een van de redenen waarom hypnose nog niet de wereldwijde erkenning heeft als mindfulness, is dat het mechanisme ervan in de wetenschappelijke wereld nog onderwerp van discussie is. Wellicht dat het boek Hypnose de sleutel tot eigen kracht daar verandering in brengt.

Ina Oostrom: “Beide, meditatie en hypnose, hebben hetzelfde doel: onze percepties, emoties, gedachten en acties opnieuw vormgeven. Hypnose is een snellere manier om deze resultaten te bereiken. De kracht van suggestie stuurt de aandacht precies naar waar de behoefte is. Binnen enkele sessies wordt de hervorming van perceptie bereikt.”

In Hypnose de sleutel tot eigen kracht duikt Ina Oostrom samen met haar co-auteurs, in de geschiedenis van hypnose en legt op zeer begrijpelijke wijze uit wat het fenomeen precies inhoudt. Ze onderbouwt de effectiviteit van toegepaste hypnose aan de hand van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Boeiend is het hoofdstuk waarin mindfulness (meditatie) en hypnose naast elkaar worden gezet aan de hand van onderzoek gedaan door Ulrike Halsband.

“De feedback die we krijgen van onze cliënten is dat mindfulness of meditatie op zich goede technieken zijn voor het verminderen van stress en voor het verwijderen van oude blokkades. Deze technieken hebben echter veel tijd nodig en zijn daarom niet voor iedereen geschikt. Hypnose is een waardevol alternatief. Bijvoorbeeld in hypnotherapie. Maar ook in de vorm van zelfhypnose, waarbij je leert om jezelf in een diepe relaxte staat – hypnose – te brengen door een code of een anker te gebruiken, zoals duim en wijsvinger op elkaar drukken.”

Misvattingen de wereld uit
Het boek geeft antwoord op de vele vragen die er zijn over hypnose, en helpt daarmee veel misvattingen de wereld uit. Ina Oostrom: “Het potentieel van hypnose is enorm. Het is een waardevolle bijdrage op heel veel gebieden, zoals mentale en fysieke gezondheid, opvoeding, veiligheid, sport en management. Er zijn veel innovatieve, moderne technieken binnen de hypnose. Zolang er onderzoek wordt gedaan, blijven de technieken zich ontwikkelen. We staan nog maar aan het begin als het gaat om het begrijpen van het grote potentieel van hypnose.”