Deur naar de kosmos

Minder last van pijn zonder medicatie

Er is geen pijn totdat het de hersenen bereikt.
Hypnose en zelfhypnose kunnen het ‘zeer’ wegnemen van de pijn. Hypnose voor pijnbestrijding is een geweldige techniek die, wanneer wordt toegepast, meetbare resultaten produceert bij pijnbestrijding. De reden voor dit succes wordt uiteengezet in onderzoeksrapporten van universiteiten als Yale, Stanford en Harvard. Het succes komt door het vermogen van suggesties om de cortex, het denken en het redenerende deel van de hersenen, te passeren en rechtstreeks te gaan naar het limbisch endocriene systeem van de hersenen. Het limbisch systeem is dat deel van de hersenen dat zich bezighoudt met angst, geheugen, homeostase (handhaving van standaardwaarden van het lichaam) en stress. Wat tot voor kort onbekend was, is dat het limbisch systeem opdrachten aanneemt via waarnemingen van de cortex, maar nog verbazingwekkender is dat de suggesties direct gegeven kunnen worden door externe bronnen. Hypnose is de meest ingrijpende van de externe bronnen.
Chronische pijn is pijn die langer dan zes maanden aanhoudt en die medische gezien geen doel dient. Fantoompijn, fibromyalgie, hoofdpijn en rugpijn vallen in deze categorie. Omdat cellen daadwerkelijk hun eigen bewustzijn hebben en reageren op signalen van hormonen van het limbisch systeem (neuro-chemische transmitters), kunnen deze cellen via denken en hypnotische suggesties een nieuwe standaardwaarde creëren van gevoelens van comfort zodat hoe we ons lichamelijk voelen veranderd kan worden. Er is bewijs (empirische data) dat wanneer deze cellen de aanwijzing krijgen om de hoeveelheid cortisol te verlagen, daarop positief door het lichaam wordt gereageerd. Cortisol is het stresshormoon dat bij kleine hoeveelheden beschermt, maar dat wanneer het over langere tijd in grote hoeveelheden wordt ontvangen, artritis en andere chronische pijnsyndromen kan veroorzaken.
Er is niets mystieks of magisch aan hypnose. Hypnose is gewoon een staat van concentratie en gerichte aandacht. Het is eigenlijk een staat van bewustzijn waar we van nature al ingaan, maar die we meestal niet hypnose noemen. Bijvoorbeeld, hoe vaak bereikten we niet een parkeerplaats, zonder bewuste herinneringen aan wat we onderweg tegenkwamen. We waren zo gefocust op onze gedachten dat we niet bewust merkten waarlangs we reden.
Hoe werkt hypnose? We hebben allemaal een bewuste en een onderbewuste geest. De bewuste geest is als het RAM-geheugen op je computer. Het is het programma dat ageert en reageert op wat er direct voor je is. Het onderbewustzijn heeft twee fundamentele verantwoordelijkheden: ervoor zorgen dat alle interne systemen naar behoren functioneren, en alles vastleggen dat gezien, gehoord of gevoeld wordt zonder onderscheid in goed of slecht. Alles wat je hebt gezien, gehoord of gevoeld, goed of slecht, wordt opgenomen in het onderbewustzijn. De professioneel opgeleide hypnotiseur maakt gebruik van ontspanningstechnieken bij de cliënt, zodat de bewuste geest ontspannen is of afgeleid wordt. Hierdoor wordt het onderbewustzijn open en ontvankelijk voor specifieke suggesties als het gaat om de behoeften van cliënten of het veranderen van hun negatieve gewoonten.
In een notendop: verander je gedachten (verander hoe je denkt over je pijn), verander je hersenen (maak nieuwe hersenpaden aan om signalen van comfort in plaats van pijn te sturen) en verander de pijn (als het scherp aanvoelt, maak het zacht, als het brandt, maak het koel). Het brein is een geweldig iets en kan worden geactiveerd door onze gedachten, onze emoties, onze herinneringen en onze beloningen. Jij bent in controle over je gedachten dus let op wat je denkt, wat je zegt en wie er luistert.

Dit artikel is met toestemming van Ron Eslinger overgenomen en vertaald in het Nederlands. Meer informatie over Ron Eslinger.