slapende vrouw

Met vier eenvoudige tips afkomen van slaapproblemen

Miljoenen mensen hebben last van slaapproblemen. Vaak grijpen ze dan naar slaaptabletten. Helaas verhoogt ook het slechts af en toe innemen van slaapmiddelen het risico op voortijdig overlijden of kanker[1]. Dit effect werd al gemeten bij 18 doses per jaar. Een van de beste, en wellicht gewoon de allerbeste, methoden om van slaapproblemen af te komen is hypnotherapie. Echter medicijnen of hypnose zijn lang niet in alle gevallen noodzakelijk om slaapproblemen op te lossen.

Zoals in een studie van de Universiteit van Pittsburgh[2]aangetoond wordt, kan het volgen van vier eenvoudige tips in veel gevallen slaapproblemen minimaliseren en soms ook volledig elimineren. Volgens de schrijvers van dit onderzoek zijn slaapproblemen het gevolg van een verstoorde slaaphygiëne. Degenen die dit betreft hebben geen slaapmiddelen nodig. Ongeveer 79 senioren namen deel aan een onderzoek naar chronische slapeloosheid. De meerderheid van deze senioren sliep veel beter na het volgen van onderstaande tips of konden zelfs hun slaapprobleem volledig overwinnen.

Vier zegenrijke tips tegen slapeloosheid

  1. Verminder de lengte van de slaap. Wie minder tijd heeft om te slapen, gebruikt deze rusttijd intensiever. Een diepere en betere slaap is het gevolg.
  2. Altijd op hetzelfde tijdstip opstaan, ongeacht hoe lang men geslapen heeft. Zo kan het lichaam wennen aan een vast ritme, kan men ‘s avonds gemakkelijk in slaap vallen en ‘s ochtends weer fris en opgewekt het bed verlaten.
  3. Ga nooit naar bed als je nog niet moe bent. Wie klaarwakker, of wellicht rechtstreeks vanuit een actieve creatieve fase direct probeert te gaan slapen, lukt dat niet. Het is beter om dan te wachten tot je er meer aan toe bent om naar bed te gaan.
  4. Het bed moet alleen gebruikt worden om te slapen en niet om tv te kijken of te lezen. Voor dergelijke avondactiviteiten kun je beter gebruik maken van een bank of een aangename stoel. Ga pas naar bed als je wilt gaan slapen. Zo ‘leert’ je lichaam wat in bed van dat lichaam verwacht wordt.

Dit artikel is geschreven door Dr. Norbert Preetz en wordt met zijn toestemming vertaald en gepubliceerd. Meer informatie over Dr. Norbert Preetz.