kusje van mama

Kusje erop, dan doet het geen pijn meer

Hoe troost een moeder haar kind? Met de magische woorden: ‘Kom hier, dan geef ik er een kusje op en dan doet het geen pijn meer’. En het werkt. Waarom? Het onderbewustzijn van het kind accepteert het idee en de pijn is daarmee weg. Wat jammer dat mensen de kracht van woorden en de kracht van het onderbewustzijn niet erkennen. Wellicht dat het boek Hypnose de sleutel tot eigen kracht van de auteurs Ina Oostrom, Simona Linskens en Vijay Sharma daar verandering in brengt.

Ina Oostrom, hypnotherapeut, beschrijft samen met haar co-auteurs op zeer begrijpelijke wijze wat het fenomeen hypnose precies inhoudt. Ze onderbouwt de effectiviteit van toegepaste hypnose aan de hand van verschillende wetenschappelijke onderzoeken en put uit eigen ervaring in haar hypnosepraktijk.

Angsten overwinnen

Ina Oostrom: “Kinderen die dat willen, gaan makkelijk in hypnose. Ze kennen nog geen remmingen, die we op volwassen leeftijd wel hebben, en staan open voor verbeelding en fantasie. Iedere keer als ze helemaal opgaan in hun spel, zijn ze in een vorm van trance, hypnose. Daarom voelt het natuurlijk en vertrouwd en vinden hypnotherapeuten spelenderwijs toegang tot bijvoorbeeld angsten die diep in hun onderbewustzijn liggen.”

Kinderen ervaren verschillende angsten, van een beetje bang tot regelrechte paniekaanvallen, van bang zijn voor insecten, onweer en injecties tot de tandarts en naar school gaan. Hypnotherapie is zeer effectief als het gaat om kinderen helpen zich krachtiger te voelen. Kinderen die zelfhypnose leren en toepassen, ervaren een staat van veiligheid en controle die hun eigen kracht versterkt.

Geen medicijnen

Hypnose en hypnotherapie zijn geschikt om kinderen vanaf jonge leeftijd te helpen met allerlei problemen. Werken met kinderen vereist de vaardigheid om binnen de magische wereld van het kind te stappen en tegelijkertijd een coach en gids te zijn.

In onze praktijk zien we veel kinderen met verschillende soorten gedragsproblemen, zoals onrustig zijn, geen controle hebben over emoties, woede-uitbarstingen ervaren of zich niet kunnen concentreren. De verhalen zijn meestal heel triest voor alle betrokken partijen: ouders, sommige leraren en zeker de kinderen zelf. In plaats van op onderzoek uitgaan naar wat er aan de hand is, worden kinderen medicijnen gegeven om hun drukke gedrag te onderdrukken. Hypnotherapie kan een heel belangrijke rol spelen als het gaat om het helpen van deze kinderen. Met verschillende hypnosetechnieken kunnen we de oorzaak van het probleem vinden en de kinderen leren hoe ze zich kunnen concentreren en meer controle krijgen over hun gedrag. Het resultaat? Kinderen die hun zelfvertrouwen terug hebben, gelukkiger in het leven staan en niet langer afhankelijk zijn van medicijnen om zich te kunnen concentreren!”