vrolijk meisje

Kinderen en hypnose

Het is maar en kwestie van de ogen dicht doen en kinderen spelen al in hun verbeelding in trance met hun vrienden van hun favoriete tekenfilms. Alsof het werkelijk is – en voor hen is het ook – praten ze met hun tekenfilms-maatjes alsof ze naast elkaar zitten. Of ze zijn onmiddellijk bezig met dat wat ze het meest fantastisch vinden en als dat de achtbaan is, dan zitten ze er meteen in: “Wat gaat dat hard!” hoor je ze met hun ogen dicht zeggen. Hoe mooi kan dit zijn!

Kinderen zijn bijzonder flexibel als het gaat om schakelen van realiteit naar verbeelding. Ze leven in het nu en hun levendige fantasie en creatieve geest brengt ze moeiteloos naar een staat van hypnose wat veel ongemakken kan verhelpen, zowel op medisch als op ander gebied.
Op deze wijze kunnen kinderen met behulp van hypnose geholpen worden als het gaat om problemen zoals bedplassen, angst voor prikken, onrustig zijn, pesten, leer- en concentratieproblemen, nagelbijten, slaapproblemen, tics, etc.
Steeds meer literatuur en onderzoek op het gebied van hypnose met kinderen toont aan dat hypnose met kinderen bij medische behandelingen (bv. oncologie, brandwonden, postoperatieve pijn) zeer positieve resultaten boekt.

Al 25 jaar wordt hypnose in de Verenigde Staten toegepast bij medische behandelingen voor kinderen. Het blijkt dat hypnose de pijn en de angst voor medische ingrepen vermindert, het bevordert het herstel, het vermindert de medicatie en de duur van de behandeling en ondersteunt de algemene emotionele toestand van het kind.
Tevens blijkt dat toepassing van hypnose voor kinderen met chronische pijn eveneens succesvol is. Tien jaar geleden werd in Nederland een onderzoeksgroep met vijftig chronische-buikpijn patiëntjes verdeeld in vijfentwintig kinderen die de standaardbehandeling ondergingen en vijfentwintig kinderen die de hypnose en ontspanningstechnieken ontvingen. De eindscores werden vastgesteld op basis van dagboeken en metingen aan de endeldarm met een significant verschil ten gunste van de groep die hypnose en ontspanning onderging.
Ook een bezoek aan de tandarts met behulp van hypnose wordt pijnloos en angstvrij.

Juist omdat kinderen hypnose plezierig vinden en ze zichzelf onvoorwaardelijk aan het proces overgeven, worden ze enthousiast van de resultaten die ze er zelf ermee boeken. Voor hun is hypnose spelen met hun verbeeldingsvermogen zoals het voor hen het gewone spelen een vorm van hypnose. Om deze reden leren ze ook gemakkelijk zelf-hypnose, zodat ze altijd dit middel ter beschikking hebben om zichzelf te helpen wanneer het nodig is.

Belangrijk is dat er een goed rapport wordt gemaakt met kinderen vóór het begin van de sessie en  dat de taal die gebruikt wordt aangepast aan hun leeftijd is. Uit onderzoek blijkt dat de kinderen tussen 6 en 14 jaar het meest ontvankelijk zijn voor therapeutische suggesties.

Zodoende worden we opnieuw herinnerd aan het feit dat we veel kunnen leren hebben van kinderen.

“Imagination is  more important than knowledge.”  (Albert Einstein)

Referenties:
– Wood C., Bioy A. – Hypnosis and pain in children. Journal of Pain and Symptom Management.  Vol. 35, no. 4, April 2008.
– Knepper S. – Zeven tellen en ik zit weer op die wolk. Maart 2005