vrouw met prikkeldraad op rug

Hypnotherapie en chronische klachten

Wetenschappelijk onderzoek naar hypnose is wereldwijd al een aantal decennia aan de gang. Hieruit blijkt dat hypnose verschillende medische voordelen heeft zowel voor de patiënt als voor de medische instellingen ongeacht de gevallen waarin het wordt toegepast. De voordelen voor de patiënt in het algemeen zijn vermindering van pijn, angst, depressie, vermoeidheid en misselijkheid, in de laatste twee gevallen omdat er minder anesthesie middelen nodig zijn. Onderzoek toont aan dat door hypnose minder gebruik van medicijnen en pijnstillers wordt gemaakt en bij operaties of medische ingrepen het bloedverlies en de kans op complicaties afnemen. Bovendien verbetert hypnose de slaapkwaliteit en het bevordert het zelfvertrouwen en de zelfcontrole van patiënten.
De voordelen voor de medische instellingen laten zien dat de medische ingrepen korter met ongeveer 18 minuten per patiënt worden, de kosten minder met $772,71 per patiënt en de revalidatieduur wint ook aan tijd.

Hypnotherapie is reeds bij verschillende chronische klachten toegepast. Een aantal onderzoeken naar fibromyalgie verricht tussen 2007 en 2013 over 343 patiënten laat zien dat hypnotherapie de pijn en de gerelateerde klachten bij fibromyalgie zoals vermoeidheid, slaapproblemen, pijncatastrofering, beperkingen en stress significant vermindert. Uit deze onderzoeken blijkt dat de inhoud van hypnose belangrijk is voor het effect op de pijn. Bij fibromyalgie bijvoorbeeld blijkt dat analgetische suggesties een significant groter effect op de pijn hebben dan relaxatie suggesties. Daarnaast blijkt dat zelfs als hypnotherapie minder effect heeft op de pijn, veel pijn patiënten toch rapporteren baat te hebben bij hypnose en zelf-hypnose en dit blijven toepassen omdat het tot tijdelijke vermindering van pijn leidt. Het analgetische effect kan echter versterkt worden door een combinatie van suggesties voor relaxatie en vaardigheidsversterkende suggesties.

Het onderzoek is echter nog vol in gang. Een van de vragen is in hoeverre mag verwacht worden dat hypnotherapie het denken over pijn moduleert zodat het effect op de pijn gemaximaliseerd kan worden?

Referenties:

Bernardy K., Füber N., Klose P., Häuser w. – Efficacy of hypnosis/guided imagery in fibromyalgia syndrome – a systematic review and meta-analysis of controlled trials. BMC Musculoskeletal Disorders, 12:133, 2014.

Castel A., Perez M., Sala J., Padrol A., Rull M. – Effect of hypnotic suggestion on fibromyalgic pain: Comparison between hypnosis and relaxation. European Journal of Pain, 11, 463-468, 2007.

Picard P., Jusseaume C., Boutet M. – Hypnosis for management of fibromyalgia. Intl. Journal of Clinical Experimental Hypnosis, 61(1): 111-123, 2013.

Spiegel D. – The mind prepared: hypnosis in surgery. JNCI vol. 99, 17, 2007.