mistig landschap

Hypnosescripts

In hoeverre is de manier waarop je cliënt de wereld waarneemt bepalend voor het succes van zijn hypnotherapie?

De mensen nemen de werkelijkheid waar door middel van hun vijf zintuigen. De visuele perceptie, de auditieve perceptie, de kinesthetische, de gustatieve en olfactieve perceptie werken simultaan tijdens de waarneming van de omgeving. We merken echter dat mensen gedurende hun leven een waarnemingsvoorkeur ontwikkelen waarbij ongeveer twee van deze voorkeuren het meest ingezet worden. Zodoende ontstaat er een visueel type, een auditief type enz. hetgeen wil zeggen dat de voornamelijk visueel ingestelde persoon de werkelijkheid hoofdzakelijk via beelden waarneemt.

De waarnemingsvoorkeur van je cliënt is makkelijk te ontdekken als je de taal die hij/zij gebruikt goed analyseert. Een auditief ingestelde persoon gebruikt bijvoorbeeld woorden gerelateerd aan geluid terwijl iemand met een kinesthetische voorkeur zichzelf uitdrukt via woorden die gerelateerd zijn aan beweging en gevoelens. De visueel ingestelde persoon koppelt zijn spraak aan beelden en de persoon met een gustatieve voorkeur kiest woorden die op smaak en eetsensaties zijn gericht. De olfactieve persoon kiest woorden die geur en het ruiken aangeven.

Hoe belangrijk zijn deze verschillen als het gaat om het script dat je gebruikt voor je cliënt? Moderne wetenschappelijke neurofysiologische methoden hebben de waarde van cliënt-matching bewezen, of het nu om lichaamstaal gaat of om de spraakgewoonte van de cliënt in relatie tot een succesvolle therapie. In deze zin zijn standaardscripts enkel een voorbeeld die aangepast dienen te worden op grond van het type cliënt. Jouw flexibiliteit hierin is bepalend.

Je laat je auditief ingestelde cliënt luisteren naar het geluid van de waterval, het gefluit van de vogels en het geruis van de zee, terwijl jij je gustatief ingestelde cliënt de zoetigheden vegetatie van de lucht laat proeven en laat genieten van de heerlijke smaak van vrijheid. Jij leidt je visuele cliënt tot het prachtige beeld van een zonsondergang genietend van alle kleuren van dit plaatje en je olfactief ingestelde cliënt laat je de frisse lucht inademen vol met de onbeschrijfelijke pure parfums van de natuur. Je kinesthetische cliënt zal genieten van een wandeling op blote voeten in het gras waarbij het vocht van de frisse ochtenddouw zijn voeten masseert en kalmeert .

Nadat je bent ingegaan op de sensoriele voorkeur van je cliënt en hem/haar geleid hebt via zijn/haar favoriete manier van waarnemen kun je verder een beroep doen op alle andere zintuigen zodat jij je cliënt van het volle proces van hypnose laat genieten met alle voordelen van dien.

Referenties

  • Elvira Lang, Eleanor Laser. Patient sedation without medication – Rapid raport and quick hypnotic techniques. 2009
  • Roy Hunter. The art of hypnosis – Mastering basis techniques. Crown House Publishing Limited. 2014