zwangere vrouw

Hypnose, zwangerschap en bevalling

Hypnose voor zwangerschap en bevalling werd al in 1950 ge├»ntroduceerd in een ziekenhuis in Londen in het Verenigd Koninkrijk. Zwangere vrouwen konden ervoor kiezen om deze techniek te gaan gebruiken. Sindsdien is gebleken dat hypnose gebruikt kan worden voor alle fases van de zwangerschap vanaf het moment van conceptie tot en met de postnatale periode.

De wetenschappelijke literatuur over hypnose, zwangerschap en bevalling laat zien dat zwangere vrouwen die hypnose gebruiken tijdens hun zwangerschap minder stress ervaren en een gevoel van controle hebben over het proces. Bovendien biedt hypnose de mogelijkheid om gericht te werken aan diverse symptomen die kunnen samenhangen met de zwangerschap zoals misselijkheid, braken, slecht slapen, etc., zodat deze gemakkelijker verloopt, afhankelijk van de toekomstige moeder.

Zelfhypnose wordt gezien als een effici├źnt middel dat zwangere vrouwen kunnen gebruiken om stress te verminderen en de daarmee samenhangende negatieve effecten en om negatieve gewoontes te elimineren zoals bijvoorbeeld roken. Tevens geeft zelfhypnose aanstaande moeders de gelegenheid om met hun kind te communiceren. In de laatste fase van de zwangerschap helpt zelfhypnose de mentale voorbereiding op de bevalling zodat ze kalm en gefocust het proces ingaan. In die zin helpen suggesties voor pijnverlichting en kunnen loslaten de zwangere vrouwen om (meer) in controle te zijn over het proces. De wetenschappelijke literatuur laat zien dat aanstaande moeders die gedurende hun zwangerschap met hypnose hebben gewerkt bijzonder ontspannen kunnen zijn zodra de bevalling inzet.

Hypnose biedt eveneens postnatale ondersteuning in die zin dat het de band tussen moeder en kind verbetert en het  de postnatale depressie bij de moeder vermindert. Verder is de moeder met behulp van zelfhypnose in staat om stress te verminderen en rust te vinden wanneer het slaapritme verstoord is.

Studies tonen aan dat hypnose bij zwangerschap en bevalling geen negatieve bijwerkingen heeft en het bijdraagt aan het voorkomen van vroegtijdige bevallingen.

Tot slot laten we de moeders zelf aan het woord die een zwangerschap met hypnose konden vergelijken met eerdere ervaringen. Zij beschrijven hun ervaring bij de bevalling met hypnose als een gevoel van verlichting en acceptatie, zelfvertrouwen, tevredenheid, het gevoel van pijn is veranderd naar het ervaren van een gevoel van druk,  geen vermoeidheid, geen angst, het ervaren van positieve gedachten en het bewust kunnen meemaken van alle fases van de geboorte.