Een nautilus schelp als boeg van een ouderwets zeilschip

Hypnose is als leren luisteren naar het lied van de oceaan

Sprookjes zijn niet alleen spannend en leuk, ze zijn ook wegwijzers in het doolhof van het dagelijks leven. In ‘De hypnotische reis van Nilo de Nautilus’ giet Ina Oostrom uitleg over hypnose in een kleurrijk en aansprekend sprookjesvat.

Haar keuze voor de nautilus op zoek naar zichzelf past in een traditie en sluit aan bij de exotische roep van de nautilus, ook wel beschreven als een 500 miljoen jaar oud levend fossiel. De nautilus is een inktvis met een uitwendige schelp die voorkomt op de bodem van de tropische wateren in de Grote Oceaan. Tijdens zijn leven groeit zijn schelp mee en krijgt dan zijn kenmerkende windingen. Het draagbare huis met verscheidene kamers dient niet alleen ter bescherming, maar kan de nautilus ook laten stijgen en dalen en navigeren. Zijn schelp is door mooie vorm gewild bij verzamelaars.
Het sprookje begint met een poëtische beschrijving van de oceaan. “De eerste stralen van de zon breken door het oppervlak van het water. Het licht onthult een levendig koraalrif vol kleuren.” We maken kennis met de jonge nautilus Nilo, die beschutting vindt in een ‘kleine grot, bedekt met zachte algen en omringd door kleurrijk koraal’. Erbuiten speelt hij met andere nautilussen. Zijn leven lijkt gelukkig, maar hij maakt zich zorgen omdat zijn schelp maar niet wil groeien. Hij is verdrietig en bang dat hij straks niet meer in zijn huisje past. Zijn moeder troost hem en houdt hem voor dat elke nautilus zich op zijn eigen manier ontwikkelt.
Nilo beseft dat angsten en onzekerheden zijn groei tegenhouden. Hij moet iets doen. En als zovele sprookjesfiguren voor hem trekt hij de wijde wereld in. Daar komt hij allereerst bedwelmende kwallen (drugs) tegen die hem kortstondig troosten met euforie en genot. Maar daarna ervaart hij chaos en voelt hij zich geïsoleerd en eenzaam. De zeekarper (filosoof), een bron van wijsheid en troost lijkt hem er bovenop te helpen, maar roept meer vragen dan antwoorden op. De wijze zeedraak (psycho-analyse) lijkt een goede raadgever, maar verdiept zijn angsten alleen maar. Verder maar weer naar de vrolijke koraalvlinders. Maar dansen en feesten bieden alleen vergetelheid en dragen ook al niet bij tot het groeien van de schelp van Nilo. Misschien biedt de barracuda uitkomst. Die vindt dat Nilo juist strenge moet zijn voor zichzelf. Nee, dan de zeepaardjes, die zoeken en vinden hun weg door zich in het avontuur te storten. Nilo ziet er weinig in.
Dan zit er niks anders op dan naar de grot van de nautilus Naras te zwemmen. Een wijze voor wie Nilo eigenlijk bang is, omdat er vreemde verhalen over hem rondgaan. Zo zou hij zich bedienen van hypnose.

Naras blijkt een schelp vol markeringen en windingen, die getuigen van kennis en begrip. “Ware genezing komt niet alleen door begrijpen maar ook door het duiken in de diepten van ons wezen”, zegt hij. En ze gaan samen op reis om Nilo zelf de antwoorden te laten vinden. Naras stelt de oceaan voor als spiegel van onze geest en onderwijst Nilo over het onderbewuste, waar oude herinneringen, overtuigingen en instincten ons nog beïnvloeden. Het onderbewustzijn is volgens hem een steeds veranderend landschap, gevormd door de golven van onze emoties en de stromingen van onze gedachten. De oceaan staat nooit stil en dat is volgens Naras vergelijkbaar met de ‘natuurlijke flow van de hypnose, een trance zonder het de beseffen. Zo is, meent hij de kracht om te veranderen steeds binnen ons bereik.

Daarna gaat Naras in op de verwarring over de werking van de hypnose. Veel films en shows geven een vertekend beeld. Maar net als in de film kun je in je eigen innerlijke wereld de hoofdrol spelen. Je bent regisseur van je eigen leven. Naras stelt Nilo gerust door de vertellen dat hij door hypnose niet de controle verliest maar het helpt af te stemmen op wat echt belangrijk is. Hypnose maakt niet doof of bewusteloos maar minder afgeleid.

Naras brengt Nilo in hypnose, zodat hij op zoek kan naar de bron van de belemmeringen om zich beter en vrijer te voelen. Dat brengt Nilo in verbinding met zijn jongere zelf en zijn kinderangsten. Nilo heeft leren luisteren naar het lied van de oceaan. Nu hij groter is kan hij zijn kinderangsten van zich afwerpen en verder groeien. Hij is klaar voor het avontuur van het leven.

© 2023, Mieske van Eck

======

De nautilusschelp afgebeeld als een schipHet boek is te koop in de webshop. Verder kun je gratis  genieten van dit verhaal als luisterboek in onze HypnoseCommunity.