Operatie met hypnose

Hypnose in plaats van narcose een persoonlijk verslag

Het boek Operatie met hypnose is een persoonlijk verslag van een operatie uitgevoerd met hypnose in plaats van narcose. Voor Nederland een baanbrekende gebeurtenis, die nog maar eens de uitzonderlijke kracht van hypnose aantoont. Een van de meest opzienbarende toepassingen van hypnose is die van het wegnemen van pijn. In Europa, de Verenigde Staten en elders in de wereld zijn al ziekenhuizen waar hypnose succesvol wordt gebruikt als natuurlijke anesthesie bij operaties.

De toepassing van hypnose als pijnstilling in de medische praktijk is overigens niet nieuw. Het werd voor de komst van de ether- en chloroformnarcose al gebruikt, getuige de uitspraak van de Schotse chirurg James Esdaile (1808-1859), over zijn ervaringen met hypnose: “De afgelopen zes jaar heb ik meer dan 300 grote operaties uitgevoerd; meestal bijzonder ernstige gevallen. Ik deed dit zonder daarbij enige pijn te veroorzaken en in alle gevallen werd de ongevoeligheid voor pijn op deze wijze uitgevoerd.”

De auteurs van Operatie met hypnose zijn Ina Oostrom, internationaal erkend docent van hypnose en hypnotherapie, en Mirjam Borsboom, ervaren hypnotherapeut. Als Mirjam wordt geconfronteerd met een fibroadenoom – een bind- en klierweefselknobbel – in haar borst, vraagt ze Ina om haar te begeleiden om de operatie met uitsluitend hypnose als anesthesie te ondergaan. Dit is het startpunt van een bijzonder avontuur waarin Ina en Mirjam toewerken naar de operatie.

Dit boek neemt de lezer mee in het complexe voorbereidingstraject, waarin Ina zich onder meer verdiept in wat de beste hypnosetechnieken zijn voor Mirjam. Samen bereiden ze het onderbewustzijn van Mirjam zo veel mogelijk voor op de omstandigheden in de operatiekamer. Deze grondige voorbereiding blijkt goed te werken. Een ingelaste reis naar Nairobi levert de codewoorden op waarmee Mirjam in de verschillende hypnotische stadia komt: acacia en simba. De operatie zelf wordt zowel uit het oogpunt van Mirjam als van Ina beschreven, wat een zeer compleet beeld geeft van de bijzondere ervaring.

Citaat uit het boek Operatie met hypnose: “Als je nagaat dat Mirjam gedurende 9 minuten als enige barrière tegen de pijn de inzet van haar eigen bewustzijn heeft gebruikt, dan is de krachtige werking van hypnose niet te ontkennen.”

De auteurs tonen met dit boek op overtuigende wijze de kracht van hypnose aan. De evaluatie met de chirurg, de aanbevelingen voor volgende operaties en de talrijke verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek maken het compleet.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is een aanrader voor medische professionals die zich meer willen verdiepen in de kracht van hypnose en de brede toepasbaarheid in de omgang met hun patiënten. Ook is het een aanbeveling voor patiënten die willen weten hoe de kracht van je eigen onderbewustzijn kan helpen met minder of geen angst en pijn een medische procedure te ondergaan. Zelfhypnose leren kan daartoe een perfect hulpmiddel zijn. Voor hypnotherapeuten en andere professionals is het een leerzaam boek over de vele mogelijkheden van hypnose, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Reacties

Reacties op deze uitgave zijn:

  • Ik hoop dat de inhoud voor de geïnteresseerde lezer aanleiding zal zijn om zich in deze nieuwe denkwereld te verdiepen. Dat vraagt op zijn minst de nodige nieuwsgierigheid en de wil om oude overtuigingen los te laten. Hypnose is daarvoor het middel bij uitstek.

Franklin Sluijters, arts C.I. National Guild of Hypnotists (Ulvenhout, december 2017)

  • Het boek van Ina en Mirjam laat je van dichtbij ervaren hoe zij als pioniers met een eeuwenoude methode een nieuwe stap zetten in de Nederlandse medische wereld van de 21e eeuw. Het is duidelijk en herkenbaar geschreven waardoor het gemakkelijk leest. Je wordt meegenomen in een bijzonder hypnoseavontuur wat ik iedereen gun die geopereerd moet worden.

Monique van de Ven, hypnotherapeut en gediplomeerd operatie-assistent

Publicatie

Het boek verschijnt medio juli 2018 (ISBN 978-90-825677-5-5)

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven rondom de publicatie van dit boek, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer weten over hypnose en hypnotherapie

Meld je dan aan voor de gratis informatieavond of de eendaagse instapcursus hypnose

Hypnosesessie bij Mirjam Borsboom.

Wil je een hypnotherapiesessie boeken bij Mirjam Borsboom kijk op de website van Hypnotherapiepraktijk ProBaat