oudere mensen

Hypnose bij dementie

Hypnose bij dementie laat positieve effecten zien.

We groeien op met het idee dat als je ouder wordt er allerlei problemen ontstaan ten aanzien van je geheugen – vergeetachtigheid, moeite hebben om nieuwe informatie op te slaan – en gezondheid. Deze negatieve programmering ontvangen we van jongs af aan en legt denkpatronen vast, nog voordat we zelf kritisch kunnen denken. De vraag is wat dat met ons doet. Gedragen we ons als we ouder worden vanuit deze programmering? Mensen van middelbare leeftijd die iets vergeten vragen zich soms af: ‘Word ik nu al vergeetachtig?’ Een van de regels van hypnose zegt: ‘wat de mind verwacht dat gaat gebeuren, maakt grote kans om ook te gebeuren’. In de psychologie wordt dit de ‘self fulfilling prophecy’ genoemd.

Vanuit deze invalshoek is het belangrijk onszelf een tegengif te geven voor deze negatieve programmering en verbeeldingsangsten los te laten rondom de oude dag. We moeten het geheugen zien als een spier. Je moet hem wel actief onderhouden om goed te blijven functioneren, maar waarom zou het dan niet gewoon goed blijven werken? De studies rondom neuroplasticiteit tonen aan dat de hersenen in staat zijn tot op hoge leeftijd flexibele hersenverbindingen aan te maken. Hypnose voor senioren staat nog in de kinderschoenen. Er zijn nog niet zoveel programma’s voor ontwikkeld. Bovendien is het moeilijker om te werken met mensen die al sterk aan het dementeren zijn, omdat zij de hypnotische suggesties niet goed meer begrijpen.

Toch kunnen oudere cliënten ook profiteren van de positieve effecten van (zelf)hypnose. In Liverpool heeft de forensisch psycholoog Dr. Simon Duff de effecten onderzocht van het toepassen van hypnose bij mensen die last hebben van dementie en die vergeleken met de effecten van andere – vaker toegepaste – methoden om mensen met dementie te ondersteunen. De uitkomst van Duff’s onderzoek suggereert dat de mensen die hypnotherapie hebben ondergaan een verbetering van hun concentratie, van hun geheugen en omgang met anderen ervoeren, in vergelijking met de controlegroep. Ontspanning, motivatie en het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten verbeterden eveneens.

Geef jezelf tegengif en laat al op jongere leeftijd de negatieve programmering en verbeeldingsangsten los. Wil je gratis luisteren naar een audio met zelfhypnose voor senioren, neem dan een gratis lidmaatschap bij de Hypnose Community.