spelende kinderen

Hypnose bij angstige kinderen

Recente cijfers over angst bij kinderen zijn er helaas niet. We moeten het doen met verouderde gegevens. Angst en angststoornissen komen veelvuldig voor bij jongeren (Tick, van der Ende en Verhulst 2007 – 2,5% bij kinderen van 2-3 jaar en 3,2% bij kinderen van 6-16 jaar). 

Wij zien in de hypnosepraktijk veel kinderen met angsten. Dat kan gaan om angst voor prikjes bij de dokter, tandartsangst, angst voor het onweer, angst voor verlies, angst om naar school te gaan en angst om alleen te zijn. De lijst van angsten lijkt oneindig. Uiteindelijk gaat het om het gevoel dat de angst oproept. 

Er is onderzoek gedaan naar de opvoedstijlen van ouders. Hieruit blijkt dat “Als angstige kinderen van angstige ouders veel psychologische controle ervaren, blijken ze meer negatieve automatische gedachten te hebben wat betreft lichamelijke dreiging, sociale dreiging en persoonlijk falen.”

 

Dit zou pleiten voor zowel de behandeling van de ouder(s) als het kind als het gaat om het afkomen van angsten. In de praktijk zien we dat regelmatig ook gebeuren, dat zowel de ouder(s) als het kind een hypnosebehandeling krijgen als het gaat om angsten. Angsten kunnen gemakkelijk overgedragen worden.

Er zijn in principe twee soorten angsten: Gezond verstand angsten die behulpzaam zijn in het overleven en de verbeeldingsangsten. De angsten die ergens in het onderbewustzijn zijn vastgelegd en ook omhoog komen als er geen reëel bedreigende situaties zijn. Hypnose is een krachtig instrument als het gaat om het verminderen of oplossen van angsten. 

Op 16 en 17 september vindt de eerstvolgende HypnoKids® hypnoseopleiding voor kinderen plaats. In deze hypnoseopleiding leer je werken met angstige kinderen. Dit is een opleiding van OMNI Hypnosis Training Center. Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in hypnose met kinderen. In deze opleiding leer je werken met directe hypnosetechnieken, plaatsvervangende hypnosetechnieken en regressie met kinderen.