man in ziekenhuis

Hypnose als ondersteuning bij kanker

Hypnose als ondersteuning bij kanker kan van veel betekenis zijn.

In 2013 is bij meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker vastgesteld. (Bron: Cijfersoverkanker.nl).  Het aantal mensen met kanker dat 5 jaar na de diagnose nog in leven is gedurende de jaren wat toegenomen. Van degenen die tussen 2001 en 2005  kanker kregen was na 5 jaar iets meer dan de helft  (56%) in leven.

Er zijn maar weinig mensen die niemand in de familie of naaste omgeving kennen die aan deze ziekte is overleden. En daarom weten velen dat het verloop van deze ziekte met vele lichamelijke en geestelijke moeilijkheden gepaard kan gaan en voor sommigen een echte lijdensweg kan zijn.

In onze praktijk werken we met mensen die kanker hebben en het is erg dankbaar werk om mensen die het gevoel hebben veel invloed in hun eigen leven verloren te hebben controle terug te geven op hun eigen lichaam en geest. Wat kunnen hypnosetechnieken betekenen voor mensen met kanker?

Zelfhypnose brengt ontspanning en pijnverlichting

Door zelfhypnose te leren kan geleerd worden om diep te ontspannen. Vaak is het vinden van een ontspannen moment moeilijk vanwege pijn en zorgen. Zelfhypnose zorgt ervoor dat iemand in een oogwenk in een diepe ontspanning terecht komt. Daarnaast kunnen technieken worden aangeleerd om pijn te bestrijden. Hypnose als middel voor pijnbestrijding werkt bijzonder krachtig en geeft meetbare resultaten. Het werkt omdat onderzoek van de universiteiten van Yale, Stanfort en Harvard heeft aangetoond dat suggesties het vermogen hebben om de Cortex te passeren, het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met denken en redeneren. Het lymbische systeem dat zich bezighoudt met geheugen, homeostase, angst en stress en direct orders kan aannemen vanuit de cortex, blijft eveneens in staat te zijn suggesties van externe bronnen op te nemen, waarbij hypnosesuggesties een voorbeeld is van zo’n externe bron.

Wetenschappelijk onderzoek

  • Christina Liossi een psychologe aan de University of Wales in Swansea heeft in 2006 onderzoek verricht bij kinderen met kanker in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. Zij vond dat deze groep veel minder pijn ondervond van de behandelingen dan kinderen in een controle groep die uitsluitend in gesprek waren met de onderzoekers.
  • Onderzoek door Campbell e.a.  heeft aangetoond dat ontspanning een effectieve bijdrage levert aan het verminderen van pijn, spanning en andere zaken.
  • Pre-operatieve hypnose vermindert het overgeven na borstchirurgie is de uitkomst van onderzoek door Enqvist B. e.a.
  • Resultaat van onderzoek van Jacknow D.S. e.a. suggereert dat zelfhypnose is effectief voor het verminderen van  misselijkheid tijdens chemotherapie bij kinderen.

Hypnosetechnieken om te werken voor ondersteuning voor mensen met kanker via de masterclass Carcinos.