Meisje bij de tandarts

Hypnodontics

Hypnodontics is de verzamelnaam voor hypnosetechnieken die ingezet kunnen worden om mensen te conditioneren voor een bezoek aan de tandarts en om van dit bezoek zelfs een aangename ervaring te maken. Het voornaamste doel is om angst voor de tandarts weg te nemen. In een internationale uitgave van het tijdschrift Ode (Ursula Sautter, uitgave december 2008) wordt het volgende gezegd:
“In toenemende mate wordt door tandartsen, artsen en chirurgen hypnose toegepast om het gebruik van pijnstillers en algehele en locale anesthesia te vervangen of op zijn minst te verminderen. Hypnose is wellicht niet de eerste keuze voor grote operaties, maar voor een groeiend aantal procedures, die variëren van het fragmenteren van nierstenen tot kleine ingrepen bij geboorte,n heeft het zich bewezen als een effectief alternatief voor conventionele verdoving en pijnstillers. “Hypnose is écht”, zegt psychiater David Spiegel, een professor van de afdeling psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Standford Universiteit voor Geneeskunde. “Het is een niet minder effectieve pijnstiller dan medicatie.””

Er zijn maar weinig mensen die met plezier naar de tandarts gaan. De behandelingen worden meestal als onprettig ervaren. Tijdens de behandeling kun je niet spreken, je kunt last krijgen van speeksel in je mond en naast de eventuele pijn en andere ongemakken kun je ook nog last krijgen van braakneigingen. Dit is al onprettig voor mensen die er gewoon tegen opzien om naar de tandarts te gaan. Dan is er ook nog een groep mensen die extreem nerveus zijn, bang zijn, of extreme vrees hebben om naar de tandarts te gaan. Hypnose kan dan op vele manieren helpen.

Mensen die angstig zijn of extreme angst hebben kunnen worden geholpen door in hypnose de oorzaak van deze angst op te sporen en te neutraliseren. Met behulp van hypnose is pijnbestrijding eenvoudig toe te passen. Hetzij door hypnosetechnieken die door de tandarts worden gedaan of met behulp van speciale zelfhypnosetechnieken. Ook problemen zoals bijvoorbeeld tandenknarsen (bruxisme), allergie voor chemische anesthesie, braakneigingen, angst voor naalden, afleren van slechte gewoontes, zoals vergeten tanden te poetsen, kunnen worden aangepakt.

Illustratief voor wat hypnose kan doen bij een bezoek aan de tandarts is het verhaal van Simone.

Ina Oostrom

Met dank aan de informatie van Bery Conmar