pillen

Houdt medicatie onze emotie gevangen

Er is onlangs een nieuwe stoornis ontdekt door psychologen. Het wordt het Intermittent Explosive Disorder genoemd. Deze stoornis is waarschijnlijk ontdekt zodat de diensten van gekwalificeerde professionals door de verzekering vergoed kunnen worden. Soms ben ik erg nieuwsgierig waar al deze mentale stoornissen en ziekten vandaan komen. Het lijkt mij dat er bij veel natuurlijke menselijke reacties iemand is die ze diagnosticeert als betaalbare stoornissen. Ik denk dat het natuurlijk is voor de mens om in staat te zijn om allerlei emoties te ervaren die het leven ons biedt. Helaas lijkt het er vandaag de dag op dat als iemand een gevoel van verdriet of diepe depressie voelt, er onmiddellijk een antidepressiva aan te pas moet komen. Zoveel mensen in dit land worden behandeld met psychiatrische medicatie dat het lijkt alsof de nieuwe slogan in dit land (en wellicht ook in andere landen) is ‘beter leven met behulp van chemie’. Ik denk dat het belangrijk is voor de verstrekkers van geestveranderende medicijnen om te begrijpen dat elk menselijk wezen leeft om verschillende emoties te voelen die we in ons leven tegenkomen.

Met andere woorden, af en toe is het oké om je een beetje gek te voelen, depressief, gelukkig, verdrietig, opgewonden en alle andere gevoelens – zowel goed als slecht – die zich aan ons presenteren in ons dagelijks bestaan. Ons gevangen houden in een gedrogeerde staat, waardoor we verhinderd worden om emoties te voelen, zou beschouwd moeten worden als crimineel gedrag. Het is lastig om één of meer familieleden te vinden die nog geen medicatie hebben ontvangen voor een of ander negatief gevoel. Wat deze medicijnen doen is simpelweg de bevolking in niet-emotionele robots omtoveren. Ik ben oud genoeg om mij de dagen te herinneren dat families met problemen de tijd namen om daarover te praten, een ander levenspatroon aannamen door een korte vakantie te nemen, er over spraken met een goede vriend, een andere hobby namen, of gewoon iets gingen doen dat afleiding bracht van het probleem. De meesten van ons zijn goed opgegroeid. We namen niet meer dan een aspirine of antibiotica. Vandaag de dag, als je niet het een of andere geestveranderende medicijn neemt, lijkt het alsof er iets mis is met je. Soms lijkt het belachelijk als je kijkt naar alle ziekten en diagnoses die in een grote verscheidenheid worden gepresenteerd. Er worden vanuit de psychologie al meer dan 600 verschillende fobieën benoemd.

Mensenlief toch. Het lijkt wel of er elke dag nieuwe bijkomen. Het lijkt wel of er elke dag een andere supportgroep wordt gevormd voor elk probleem dat verband houdt met menselijk gedrag. Als hypnotherapeut weten we dat er in feite maar één echte fobie is – namelijk de angst voor de angst. Als het publiek meer leert over de krachtige mogelijkheden om met behulp van hypnose negatieve gevoelens te veranderen, dan zal hypnose meer geaccepteerd worden. Vandaag de dag weten we als hypnotherapeut dat we negatieve gevoelens kunnen transformeren door gebruik te maken van krachtige technieken. In de 40’er en 50’er jaren als we een probleem hadden met emoties, werden we verteld om dat te accepteren en gewoon te doen. De meesten van ons deden dat zo. Vandaag de dag rennen we voor elk klein probleem dat we hebben naar een professional die ons chemicaliën kan voorschrijven zodat we ons beter voelen. In plaats van te onderzoeken wat de dieper liggende oorzaak is van elk eenvoudig neurotisch system van het menselijk gedrag, is het de taak van hypnotherapeuten om hun cliënten te leren hoe zij zonder het gebruik van chemicaliën verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen leven en afstand kunnen nemen van de chemische wolk waar zoveel mensen in leven.

De hypnotiseur heeft het meest krachtige instrument ter beschikking dat er is voor de menselijke geest. Wij kunnen dingen doen waar andere professionals alleen maar van kunnen dromen. We doen de dingen, waar andere professionals soms maanden of jaren mee bezig zijn, in een oogwenk. Ik denk dat we ons moeten richten op de educatie van het publiek ten aanzien van onze capaciteit om krachtige en snelle transformaties te bewerkstelligen in vergelijking met psychologie en psychiatrie. Op de een of andere manier moeten we de huidige spiraal van: “Ik voel me niet goed, mag ik een pilletje?” doorbreken.

Als we het als mensheid willen overleven, moeten we een manier vinden om onze bevolking weg te geleiden van deze voorgeschreven wolk van medicijnen. Ik geloof sterk dat de toekomst van de geestelijke gezondheid van dit land (Verenigde Staten, red.) ligt in de absolute en totale acceptatie van hypnose als eerste lijn van interventie. Totdat deze simpele realisatie heeft plaatsgevonden, blijven we afhankelijk van de genade van de ‘illegale’ verstrekkers van medicijnen. Vakkundige hypnotiseurs zouden de meest gevraagde en drukste therapeuten moeten zijn in de wereld van vandaag. Wij hebben de vakkundigheid om levens snel en duurzaam te transformeren in een zeer korte tijd, zonder chemicaliën, slechts met woorden. Gerald Kein
Oorspronkelijke titel: Intermittent Explosive Disorder