atleet kust gouden medaille

Het onderbewustzijn gaat voor een gouden medaille.

Nu de Nederlandse schaatsers in Sochi prachtige prestaties neerzetten kun je je afvragen wat de factoren zijn die een sporter tot kampioen maken. De voor de hand liggende factoren zijn een uitstekende fysieke conditie, goede training en zeker niet op de laatste plaats, de mentale conditie van de sporter. Als je er de huidige literatuur op naslaat dan worden topsporters begeleid om o.a. hun gedachten onder controle te krijgen, hun zelfspraak te veranderen, negatieve, irrationele gedachten om te buigen en hun verbeeldingskracht te vergroten. De vraag is in hoeverre dat succesvol kan zijn als dat gebeurt via de traditionele spraaktherapieën die ingezet worden door bijvoorbeeld een trainer, coach of sportpsycholoog.

Stel je de menselijke geest voor als een ijsberg met 10 procent bovenwater dat ons normale bewustzijn voorstelt en 90% onder water dat je kunt vergelijken met het onderbewustzijn. Vanuit ons onderbewustzijn worden emoties gestuurd, liggen gewoontes vast en ons onderbewustzijn wil ons ten allen tijde beschermen, soms tegen wil en dank. Denk daarbij bijvoorbeeld aan roken. Onze wilskracht van het normale bewustzijn legt het af tegen het onderbewustzijn, van waaruit de drang om te roken wordt gestuurd.

Als we dan kijken wat de mentale barrières kunnen zijn voor topsporters, die gestuurd worden vanuit het onderbewustzijn, dan gaat het over

  • Persoonlijke en emotionele problemen. Vanuit hypnotherapie weten we dat problemen die vanuit het normale bewustzijn als klein worden gedefinieerd voor het onderbewustzijn nog dagelijks als enorm belemmerend en soms zelfs traumatisch worden ervaren. Het normale bewustzijn heeft daar niet altijd weet van, terwijl het van grote invloed kan zijn op het dagelijks leven.
  • Faalangst of andere angsten. De oorzaak van een angst ligt vast in het onderbewustzijn en met behulp van hypnotherapie kunnen wij deze oorzaak in de regel in één sessie aanpakken omdat het onderbewustzijn de oorzaak zelf kan aanwijzen. Met uitzondering van grote traumatische gebeurtenissen, is de oorzaak van een probleem meestal niet duidelijk aan het normale bewustzijn.
  • Belemmerende overtuigingen zoals niet goed genoeg zijn, het niet kunnen halen en een pessimistische instelling. Vanuit het onderbewustzijn kunnen deze barrières worden opgeruimd.
  • Slechte concentratie, snel afgeleid zijn door publiek, de omstandigheden of de tegenstander. Hypnose is in feite een staat van enorme concentratie. Sporters kan aangeleerd worden om zichzelf in een staat van hypnose te brengen, waarbij zij als het ware in een flow komen en minder afgeleid worden door externe omstandigheden.

Hypnose is veelbetekenend voor sport in het algemeen en topsport in het bijzonder en kan concreet het volgende betekenen:

  • Elimineren van de invloed van belemmerende gebeurtenissen uit het verleden die veroorzaken dat een (top) sporter last heeft van onverwerkt verdriet, boosheid, angst, depressie, burn-out etc.
  • Afkomen van pessimisme en irrationele gedachten, verbeteren van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
  • Verbeteren van focus en concentratie
  • Minder last van externe factoren
  • Vergroten van de verbeeldingskracht en het mentaal oefenen van bewegingen, wedstrijden, technieken en vaardigheden
  • Het aanleren van zelfhypnose om in zeer korte tijd lichaam en geest tot een diepe ontspanning te brengen

Door directe hypnose toe te passen is nog een wereld te winnen in de sport. De factoren die met behulp van hypnose geïntegreerd kunnen worden zijn kracht, snelheid, volhoudendheid, ademhaling/hartslag, bekwaamheid, flexibiliteit, conditie, balans en reactietijd.

Bekende sporters die gebruik maken van hypnose zijn o.a. Michael Jordans, Tiger Woods, Olympisch kampioen Mary Lou Retton, de boxer Kevin McBride.

Veel OMNI hypnotherapeuten zoals Steve Parkhill in de V.S., Beryl Conmar in Dubai, Hansruedi Wipf in Zwitserland, hebben gewerkt met topsporters. Ook in Nederland wordt met topsporters gewerkt vanuit OMNI.

Gebruiken Ireen Wüst, Sven Kramer, Michel Mulder en Stefan Groothuizen hypnose om tot topprestaties te komen?