vrouw slaapt

Helft wereldbevolking heeft slaapproblemen

Helft wereldbevolking heeft slaapproblemen blijkt uit slaaponderzoek. Een goede nachtrust is voor zowel lichamelijk als geestelijk herstel van enorm belang. Uit het grootste slaaponderzoek ter wereld van het Max Planck Institute kwam naar voren dat slechts 55 procent van de wereldbevolking van een diepe en rustgevende slaap geniet. De overige 45 procent lijdt aan slaapstoornissen welke een negatieve invloed op het dagelijkse leven kunnen uitoefenen. Daarbij komt dat in feite niemand immuun is voor dit probleem omdat het iedereen kan overkomen van baby tot senior.

Wereldwijde epidemie van slaapproblemen

Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slaapproblemen – dit is een onthutsend cijfer als je bedenkt dat daarmee bijna elke tweede persoon aan een slaapprobleem lijdt. Het wordt echt serieus wanneer er bij deze personen geen juiste diagnose wordt gesteld of als ze jarenlang de verkeerde behandeling krijgen.

Het zijn niet alleen volwassenen die kampen met slaapproblemen, maar kinderen, adolescenten en jong volwassenen. Bij de middelste leeftijdsgroep spelen voornamelijk opkomende depressies of angststoornissen een rol bij de start van een slaapstoornis.

Problemen zijn de hoofdoorzaak

Wereldwijd wordt 15 procent van de slaapstoornissen veroorzaakt door acute problemen en 30 procent door chronische ziekte. Van acute problemen is sprake als slaapproblemen als gevolg van stress of iets dergelijke zich over verscheidene dagen uitstrekken. Problemen die weken tot jaren aanhouden zijn chronisch en daarvoor is een medische behandeling vereist. De meest voorkomende klacht wordt insomnia of slapeloosheid genoemd welke zich kenmerkt door het moeilijk in slaap komen of moeilijk doorslapen.

Slaapapneu

Wellicht de ergste slaapstoornis is slaapapneu, dat wil zeggen dat gedurende het slapen de luchtwegen in de nacht geheel of gedeeltelijk dicht komen te zitten. De adempauzes die wel tot 30 seconden kunnen duren, kunnen leiden tot ernstige gevolgen zoals een hartaanval of beroerte.

Het medicijnkastje moet bij een acuut of chronisch slaapprobleem niet altijd de eerste oplossing zijn. Alternatieve behandelingen zoals slaap coaching of hypnose bieden goede mogelijkheden om weer goed te kunnen slapen.

Het kan verder helpen om je aan bepaalde regels te houden, zoals regelmatige slaaptijden en vaste rituelen voorafgaand aan het slapen gaan. Luister bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan op een vast tijdstip naar je favoriete muziek om te ontspannen. Zodat je elke dag op dezelfde manier afsluit ongeacht hoe spannend of stressvol de dag ook was. Dit vormt een routine die het gemakkelijker maakt om in slaap te vallen. Hetzelfde kun je doen bij het opstaan.

De Wereldslaapdag die wordt georganiseerd door de World Association of Sleep Medicine heeft dit jaar als slogan: “When Sleep is Sound, Health and Happiness Abound”. Omdat de juiste muziek op het juiste moment een barrière kan plaatsen tussen de harde geluiden van de wereld en de stilte in je eigen hoofd.

Dit bericht is met toestemming van Dr. Norbert Preetz overgenomen en vertaald in het Nederlands

Bron: http://www.qucosa.de/