oudere mensen

Gelukkig oud met hypnose

Ouder worden is voor iedereen een andere ervaring. Voor de een zijn het prachtige jaren met vrijheid en tijd om te genieten. Voor de ander is het een ingrijpend proces van het loslaten van een werkzaam leven en afscheid nemen van geliefden. Ouder worden gaat vaak ook gepaard met ziekte, pijn en mentale klachten. Hypnose helpt om het leven zo aangenaam mogelijk te leven.

In het boek Hypnose de sleutel tot eigen kracht gaan de auteurs Ina Oostrom, Simona Linskens en Vijay Sharma in op de krachtige eigenschappen van hypnose en hypnotherapie voor senioren. Hypnose heeft namelijk een bewezen positieve kracht op lichaam en geest en levert op verschillende gebieden een waardevolle bijdrage aan het leven van senioren. De schrijvers gaan dieper in op hypnose bij dementie, chronische pijn en stervensbegeleiding.

Hypnose bij dementie

Ina Oostrom: “Hoewel hypnose voor senioren nog in de kinderschoenen staat, weten we dat oudere cliënten absoluut kunnen profiteren van de positieve effecten van (zelf)hypnose. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar wat hypnose kan betekenen voor cliënten met dementie. De uitkomst van dat onderzoek suggereert dat de mensen die hypnotherapie ondergaan een verbetering van hun concentratie, van hun geheugen en in de omgang met anderen ervaren, in vergelijking met de controlegroep. Ontspanning, motivatie en het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten verbeterden eveneens.”

Hypnotherapie helpt cliënten om los te komen van oude emotionele problemen. De wens om aan het eind van het leven te vergeven en vergeven te worden kan heel sterk zijn. “Hypnotherapie biedt hulp aan senioren die in het reine willen komen met gebeurtenissen in hun leven, waarover ze zich nog druk maken en bijvoorbeeld schuld, boosheid en verdriet voelen. Dit is zeker geen makkelijke taak, maar het is een zeer dankbaar onderdeel van de hypnosepraktijk, omdat we heel veel goeds doen voor de mensen die lijden,” aldus Ina Oostrom.

Leer zelfhypnose in één sessie

Naast hypnotherapie, waarin de cliënt wordt begeleid door een hypnotherapeut, is er ook zelfhypnose. Het is gemakkelijk en snel te leren. Vaak is één sessie al voldoende, ook voor senioren! Leer bijvoorbeeld in korte tijd stress los te laten. Zelfhypnose bevordert de werking van het immuunsysteem en oefent een positieve invloed uit op andere lichaamsprocessen, zoals de bloeddruk. Ook draagt zelfhypnose bij aan het beleven van kwaliteitsmomenten: even loskomen van je zorgen en je weer comfortabel voelen in je eigen lichaam.