visual waterdruppel

Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor afvallen

Op zoek naar de heilige graal van afvallen zoals dat unieke diëet, de hypnotische maagband, een weekje kuuroord en ga zo maar door! Helaas er zijn geen eenvoudige oplossingen om af te vallen. Hieronder wordt uitgelegd waarom afvallen zo complex is.

Diëten om af te vallen

Er zijn talloze verschillende diëten om af te vallen: brooddieet, proteïne dieet, fruitdieet, blijf fit dieet en zo zijn er talloze diëten te noemen. Soms totaal verschillend, soms lijken ze op elkaar en waar ze meestal in overeenkomen is het feit dat er geen onderscheid wordt gemaakt ten aanzien van de verschillende verteringswijzen die een persoon kan hebben. Een diëet wordt vaak gebracht als One Size Fits All. Mensen zijn echter zeer verschillend in de wijze waarop voedsel wordt verteerd. Wat voor de ene persoon kan bijdragen aan afvallen, kan voor de andere persoon juist dikmakend voedsel zijn.

Een ander probleem met betrekking tot diëten kan zijn dat als er een streng diëet wordt gevolgd, dat dit voor het onderbewustzijn als stress wordt ervaren en het metabolisme vertraagd wordt om er voor te zorgen dat er geen ‘hongersnood’ in het lichaam kan ontstaan. Na het gevolgde diëet blijft het metabolisme op een lager pitje functioneren en komen de kilo’s heel gemakkelijk terug aan. Als daarna weer een of ander diëet wordt gevolgd, dan verlaagd het metabolisme nog verder. Dit levert het zogenaamde jojo effect op, waarbij het steeds moeilijker wordt om af te vallen.

Hypnotische maagband

Door velen gezien als de heilige graal om af te vallen. En ja het werkt voor veel mensen fantastisch. Toch zijn hier ook wat kritische opmerkingen bij te plaatsen. Immers een hypnotische maagband is een vorm van diëten, waarbij de persoon het zich gemakkelijker wil maken om minder voedels te nuttigen. Dat is toch een vorm van diëten. En wat als er dieperliggende emotionele problemen ten grondslag liggen aan overgewicht? Een hypnotische maagband als stand-alone behandeling is daarom niet altijd succesvol.

Overgewicht is een veelzijdig probleem

Er zijn verschillende factoren die er voor kunnen zorgen dat iemand overgewicht heeft of die het moeilijk maken om af te vallen. We noemen ze hieronder in het kort:

  • Voedsel eten dat niet past bij het persoonlijke metabolisme
  • Jojo effect door diëten
  • Stress – aanhoudende stress zorgt voor veranderingen in het metabolisme
  • Te weinig bewegen
  • Onvoldoende nutriënten
  • Problemen met de schilklier
  • Emotionele problemen die kunnen leiden tot overgewicht
  • Eetstoornissen als binge eating en boulima

Holistische aanpak eetproblemen

Er is een holistische aanpak nodig in combinatie met hypnosetechnieken om cliënten te begleiden met een duurzame aanpak van hun eetproblemen, waarbij alle bovengenoemde factoren worden meegenomen. Deze holistische aanpak wordt geboden door de combinatie HypnoSlim & Maatwerk in Voeding. In deze bijzondere specialisatieopleiding leer je toegepaste hypnosetechnieken voor afvallen, eetstoornissen en andere met voeding samenhangende problematieken zoals anorexia, boulemia, diabetes, binge- eating disorder en veel meer. Je leert de bijzondere rol van het metabolisme en waarom het ene dieet voor een geweldig kan werken, terwijl het voor de ander weinig resultaat oplevert. Je leert dat wat voor de ene cliënt heilzame voeding is, voor de andere cliënt dikmakend of zelfs ziekmakend kan zijn.  Je leert over voedingsgedrag, verzuring van het lichaam en de invloed van hormonen op gewicht. Je leert oorzaken herkennen over wat succesvol afvallen in de weg staat. Verder wordt gesproken over stress en het verband met overgewicht.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding

Geïnteresseerd geworden in hypnose? Om meer te weten te komen over hypnose vanuit algemene belangstelling of het volgen van een opleiding, meld je dan aan voor een gratis webinar, informatieochtend of instapcursus hypnose.