Portret Johan Eland

Even voorstellen Johan Eland

Je hebt al wat artikelen van zijn hand kunnen lezen en er zullen er nog zeker meer volgen. Johan Eland (61) heeft een antiquariaat, gespecialiseerd in gedragswetenschappen en een eigen hypnosebibliotheek met bijna 3000 zeer oude, oude en ook nieuwere boeken over hypnose. Hij geldt landelijk als deskundige op het gebied van hypnoseliteratuur.

Toen Johan ruim 30 jaar geleden wilde stoppen met roken deed hij dat met behulp van hypnose. De sessie slaagde en zijn belangstelling was gewekt. Hij deed de opleiding voor hypnotherapeut bij het toenmalige Instituut voor Toegepaste Hypnose in Amsterdam, maar maakte er nooit zijn werk van. Met name de theoretische kant van hypnose vond en vindt hij erg interessant. “Het is een serieus vak en breed inzetbaar, je kunt er klachten mee aanpakken maar ook kwaliteiten mee verbeteren of talenten ontwikkelen. Ziekenhuizen en medici werken al met hypnose maar we zijn er nog lang niet. Medici zouden standaard op deskundige en serieuze wijze moeten worden onderwezen in het vak hypnose en er zou in Nederland een hoogleraar in hypnose benoemd moeten worden. Het beeld dat mensen hebben van hypnose klopt nog steeds niet en hypnoseverenigingen laten een hoop liggen o.a. op het gebied van de wetenschap. Er is nog zoveel te doen.”

30 jaar geleden begon Johan ook met het verzamelen van boeken over hypnose. Dit resulteerde in een spectaculaire privé-bibliotheek met duizenden boeken. Omdat dit de meest uitgebreide verzameling is in Nederland komen studenten, schrijvers en wetenschappers naar Johan toe voor informatie. Je kunt bij hem op afspraak de boeken inzien en er zijn ook veel boeken te koop. Van zijn eigen hand verschijnt binnenkort een boek over het ‘knuffelhormoon’ oxytocine en hypnose. Dit hormoon zorgt o.a. voor een goed sociaal contact en het vergroten van de suggestibiliteit en kan bijna niet kunstmatig toegediend worden. Het is van groot belang voor bijvoorbeeld autisten. In het boek wordt o.a. verteld hoe je met hypnose de hersenen kunt aanzetten om meer van dit hormoon aan te maken.

Johan Eland is te bereiken via zijn website www.lilith.nl