Prof Ursula James

Eerste hoogleraar hypnose in Engeland benoemd

Studenten van de Aberdeen’s Robert Gordon University kunnen sinds kort de modernste hypnosetechnieken gebruiken om hun examenvrees tegen te gaan en hun studieprestaties te verbeteren.

De universiteit benoemde onlangs Prof. Ursula James professor Ursula James als hoogleraar klinische hypnose. Ze werd gevraagd om haar goede resultaten aan de Oxford University Medical School met workshops over zelfhypnose bij bevallingen. De universiteit verklaarde dat de staf van de RGU’s School voor verpleging en verloskunde graag met James een nieuwe ondersteunings-strategie wil ontwikkelen voor haar studenten en daarin hoort volgens haar ook hypnotherapie om examenstress te verlichten. Natuurlijk leren de studenten ook zelf de hypnoseinducties. Daarnaast zet professor James haar onderzoekswerk voort naar de effecten van verschillende bewustzijnstoestanden op de cognitie en de bio-markers van stress.
Professor James ziet uit naar haar werk met studenten en de staf: ‘ik wil met hen een aantal projecten opzetten over stressreductie, verbetering van persoonlijke eigenschappen en het ontwikkelen van talenten. Er hangt hier een fantastisch kan & doe mentaliteit. Ik wil graag het wetenschappelijk onderzoeksniveau verhogen en daarvoor is het hier de perfecte plek.’
De leergang die James ontwikkelt voor de universiteit voor het komend jaar bevat onder meer speciale modules voor stoppen met roken, gewichtsverlies en hulp bij bevallingen. De cursus is zowel parttime als full time te volgen en wordt gegeven met verschillende onderwijstechnieken.Ook buiten de Aberdeen Universiteit blijft Ursula James actief. Ze geeft leiding aan een team dat hypnose onderwijst aan maar liefst elf medische scholen in Groot Brittannië waaronder Oxford and Cambridge.

Bron: Frank Urquhart, bewerking  Johan Eland