angstig meisje

Eén hypnosesessie maakt een wereld van verschil

Case study Simone (met toestemming van Simone)

Hypnotherapeut: Ina Oostrom

Auteurs: Gerald F.Kein en Beryl Conmar – Uit het boek Hypnodontics dat naar verwachting in 2013 zal worden uitgegeven.

Op zaterdag 11 oktober 2009 werd ik gevraagd voor een spoedsessie met een cliënt die een extreme angst voor de tandarts had. Ze moest de donderdag daarop een wortelkanaalbehandeling ondergaan. In vorige bezoeken aan de tandarts had ze angst voor het boren, haar ogen hadden last van de plaatselijke verdoving en ze moest kokhalzen. Haar laatste wortelkanaalbehandeling had zo’n intense angst bij haar teweeggebracht dat ze haar darmen niet onder controle had kunnen houden. Het leek voor haar bijna onmogelijk om die donderdag naar de tandarts te gaan.

Wanneer er sprake is van extreme angst is het belangrijk om de oorzaak van die angst op te sporen en de cliënt een nieuw perspectief te geven. Daarom was bij deze case regressie naar de oorzaak van belang. In principe maken we bij regressie gebruik van angst om het onderbewustzijn zelf te laten uitvinden wanneer die angst begonnen is. In het geval van Simone volgden we de angst terug naar een situatie waarbij ze vijf jaar oud was.

De eerste stap in de regressie bracht haar naar een situatie waarbij ze 35 jaar oud was. Simone was aan het kokhalzen terwijl de tandarts aan het boren was. Daarna herbeleefde ze een moment waarbij ze 34 jaar oud was en ze een wortelkanaal-behandeling kreeg. Het volgende dat ze onthulde was een moment waarbij ze 16 jaar oud was en de tandarts boos op haar was omdat ze haar tanden niet goed genoeg zou poetsen. Nog verder terug in de tijd kwamen we bij een moment waarop ze 13 jaar oud was en de tandarts aan het boren was. Ze moest kokhalzen. Een van de moeilijkste momenten was op zevenjarige leeftijd toen ze kiespijn had. Ze was erg bang en werkte niet mee met de tandarts die zo boos werd dat hij haar een klap in het gezicht gaf.

Dit waren allemaal situaties die verbonden waren met bezoeken aan de tandarts. Echter de verrassing kwam in de laatste fase van de regressie. Er was nog een belangrijke situatie die verbonden was met deze buitengewone angst. Deze laatste situatie onthulde dat op de leeftijd van vijf jaar Simone haar huis en familie moest verlaten om in een kindertehuis te wonen. Haar vader en moeder waren niet in staat om voor haar te zorgen in verband met fysieke problemen. Ze was erg bang.

Wat we uit moesten vinden was hoe de angst voor de tandarts verbonden was met de angst om thuis te verlaten. Het bleek dat de onderliggende angst de oorzaak was dat zij in al deze situaties niet in staat was om de situatie onder controle te houden.

Om deze angst aan te pakken moest ik haar de situatie opnieuw laten beleven, maar dan vanuit een nieuw perspectief. Die van: “als ik toen had geweten wat ik nu weet”. In principe betekent dit dat de cliënt, terwijl hij of zij in hypnose is, de gebeurtenis beleeft vanuit een nieuwe perceptie. Dit wordt versterkt met Inner Child Work, een techniek die er op gericht is om zelfvertrouwen op te bouwen en/of te versterken. Hierna leerde ik haar het gebruik van zelfhypnose zodat ze bij de tandarts zelf controle kon uitoefenen.

Vijf dagen later ging ze naar de tandarts en was ze in staat om de behandeling zonder problemen en zonder pijn te doorstaan. Ze gaf mij de volgende beschrijvingen van haar ervaringen:

2009
“Ik heb nu diverse behandelingen bij de tandarts en de paradontoloog achter de rug. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik bij de wortelkanaalbehandelingen echt weg was. Ik kon zelfs de behandelingen bij de paradontoloog zonder verdoving doen. Ik was erg rustig en kon mijzelf goed onder controle houden. Er waren uiteraard de normale zenuwen die je hebt als je naar de tandarts gaat, maar bang ben ik niet meer. De laatste behandeling was twee weken geleden en ik was totaal van de wereld. Het was voorbij voordat ik er erg in had. Het betekent ontzettend veel voor mij dat ik dit nu, dankzij jouw hulp, bij de tandarts kan toepassen. Ik kan je er eigenlijk niet vaak genoeg voor bedanken. Ik prijs het ook bij de tandarts aan. Ik kan het iedereen aanraden om dit te gaan leren. Je weet niet wat je meemaakt.”
Simone

2011

“Ik ben een paar weken geleden voor twee kronen geweest. Ook hier ben ik rustig in gegaan, met het idee dat ik het nu voor 100% onder controle heb. De tandarts weet dat ik eventueel aan hypnose doe en weet ook wat hij moet doen. Hij geeft op verzoek aan wat hij doet en dat geeft direct een hoop rust. Doordat ik nu weet wat ik kan doen, gaat het een stuk beter met me.”