buik zwangere vrouw

Een andere kijk op bevallingen

Gedurende de laatste 30 jaren in dit beroep, heb ik een uniek programma ontwikkeld voor pijnloos bevallen met hypnose. Sinds dat moment heb ik met meer dan 320 aanstaande moeders gewerkt. In de beginjaren was mijn resultaat niet slecht, maar ook niet heel goed. Met de voortgang van de jaren, leerde ik beetje bij beetje het programma zo te veranderen en aan te passen dat het vandaag de dag een bijzonder succesvolle methode is geworden om aanstaande moeders te leren hoe ze hun baby kunnen krijgen zonder ongemak.

Programma-overzicht

Het is belangrijk om te begrijpen dat, in onze maatschappij, vrouwen hypnotisch geprogrammeerd zijn om behoorlijk wat pijn te hebben tijdens de bevalling. Laat me dat uitleggen. Regressie gedurende hypnose heeft ons geleerd dat een kind dat opgroeit in de baarmoeder, gemakkelijk kan horen wat er wordt gezegd. Ook al worden de woorden in eerste instantie niet begrepen, de emotie van het gesprek wordt gevoeld en nadat het kind de taal heeft geleerd worden de vastgelegde woorden actief in zijn of haar geest. Helaas heeft het kind gedurende deze periode de moeder gehoord in gesprekken met andere vrouwen over bevallingen. Vaak hoort het opgroeiende kind hoe pijnlijk en moeilijk een bevalling is. Dit wordt een onderdeel van het geheel van overtuigingen van het kind. Nadat het kind is geboren hoort het de moeder met anderen praten over bevallingen. Verhalen gaan over en weer van hoe pijnlijk de bevalling is geweest van allen die aan het gesprek deelnemen. De woorden wee en pijnlijke weeën komen regelmatig voorbij. Deze en alle andere verhalen die relateren aan hoe pijnlijk en moeilijk geboortes zijn worden voortdurend herhaald in de aanwezigheid van het kind. Al deze verhalen worden een onderdeel van de overtuiging van het kind.

Als de zwangere vrouw de praktijk van de dokter bezoekt, is de aanstaande moeder in een hypnotische staat. De dokter is vanwege zijn/haar functie in staat om de kritische factor van het normale bewustzijn van de moeder te passeren. Alles dat de arts zegt wordt een deel van haar overtuiging. Helaas gebruiken veel artsen een taal die de verwachting rondom het hebben van pijn tijdens een bevalling oproepen of bevorderen. De dokter gebruikt het woord ‘weeën’  regelmatig. De tijdschriften in zijn praktijk, de brochures die meegegeven worden, de boeken die geadviseerd worden om te lezen, bevestigen de programmering van de vrouw om gedurende de bevalling pijn te verwachten.

Als een a.s. moeder besluit om een training te volgen, om te leren ademhalen tijdens de bevalling, wordt voortdurend gezegd: “Als je pijn voelt, adem dan snel in en uit terwijl je perst.” Wederom wordt hier de programmering rondom pijn versterkt.

Soms vertelt de moeder van de vrouw ook verhalen hoe het was met haar weeën gedurende de meer dan 8 uur toen zij beviel van haar kind. Vaak worden deze verhalen vergezeld met grapjes die in dezelfde lijn liggen. Bijvoorbeeld: “Mijn man zal gaan betalen voor de pijn die hij bij mij veroorzaakt.”

Het taalgebruik rondom bevallingen veroorzaakt op zichzelf al een verwachting van pijn bij de moeder. Het woord “wee” bijvoorbeeld, zou eigenlijk niet gebruikt moeten worden. Onthoud dat je eigenlijk nooit deze triggerwoorden zou moeten gebruiken tenzij ze positief zijn. Het gebruik van triggerwoorden veroorzaakt het negatieve effect. Je kunt beter het woord samentrekking gebruiken. De hypnotiseur zou zinnen moeten gebruiken als “met elke samentrekking voel je hoe je kalmer wordt, meer ontspannen en enthousiaster over de ontmoeting met je nieuwe baby” of “elke samentrekking voelt niets anders dan een warme, stevige omhelzing die je steeds meer ontspant”. De moeder krijgt dat helaas maar zelden te horen. Ik zou zo nog verder kunnen gaan over de negatieve woorden die pijn veroorzaken gedurende de bevalling maar ik denk dat je het inmiddels wel begrepen hebt.

De fasen van het programma

Sessie 1
Het eerste contact met de moeder kan zijn vanaf het moment dat de vrouw zwanger is totdat het daadwerkelijke programma begint. De moeder kijkt naar mijn video over het geboorteproces. Deze video vertelt wat ik hierboven heb gezegd met nog meer details en laat vrouwen zien die hun baby’s hebben gekregen zonder enig ongemak en vertelt wat een fantastische ervaring dit voor hen is geweest. Deze gehele video heeft tot doel een krachtige positieve mentale verwachting te scheppen van een bevalling zonder het minste ongemak. Wanneer een moeder mijn praktijk verlaat, gaat ze met de verwachting dat het een mooie ervaring zal zijn, zonder pijn, als één van de mooiste momenten in haar leven. In het ideale geval vindt deze eerste sessie plaats in de zevende maand van de zwangerschap. In deze sessie leg ik aan de vrouw uit dat er drie manieren zijn om pijnloos te bevallen.

De eerste manier is om te leren dat zodra haar contracties beginnen, iedere samentrekking helpt om meer te ontspannen. Dan is ze zo geconditioneerd dat, ook al worden de samentrekkingen steeds krachtiger, deze aanvoelen als een knuffel. Veel jonge vrouwen die zich voorbereiden op hun eerste kind lijken van deze techniek te genieten.

De tweede manier waarop een vrouw geconditioneerd kan worden is door middel van zelfhypnosetechniek. Elke keer als je fysiek iets doet (bijvoorbeeld het samendrukken van duim en wijsvinger), krijgt ze onmiddellijk een natuurlijke anesthesie van onder haar borsten tot boven haar knieën. De meeste vrouwen houden van deze techniek, omdat zij helder en alert van de geboorte kunnen genieten.

Tenslotte kunnen we de vrouwen leren hoe zij zichzelf in een trancestaat kunnen laten gaan door gebruik te maken van de zogenaamde schakelaartechniek. Deze staat is vergelijkbaar met een complete chemische anesthesie, ook al is de vrouw bij bewustzijn, alleen doet ze niet mee in het proces. Veel vrouwen die eerder kinderen hebben gehad met veel pijn, geven de voorkeur aan deze techniek.

Sessie 2
In deze sessie begint het zelfhypnoseprogramma. Allereerst breng ik de vrouw in een hele diepe staat van hypnose (Esdaile staat) zodat zij kan begrijpen dat zij zelf in een diepe staat van hypnose kan gaan waar geen gevoel van pijn of ongemak voorkomt. Zoals je weet is deze staat van nature een staat van diepe anesthesie zonder suggestie. Als dit de techniek is is die de vrouw gekozen heeft om te gebruiken tijdens de bevalling, dan leer ik haar hoe zij zelf  in deze staat kan komen en er weer zelf uit kan komen zodra de geboorte is afgelopen. Aan het eind van de sessie stuur ik haar naar huis met een oefenbestand, zodat zij dit proces thuis kan oefenen.

Als de aanstaande moeder heeft gekozen voor de ademhalingstechniek wordt ze teruggebracht naar het niveau van somnambulisme, waar ze de techniek leert die ervoor zorgt dat ze de bevalling op een ontspannen manier kan beleven. De suggesties worden krachtig versterkt totdat ze compleet zijn geaccepteerd door haar onderbewustzijn.

Sessie 3
Als de vrouw gekozen heeft om te bevallen in de Esdaile staat, loop ik het proces door en stel wat zaken bij, daar waar dat nodig is, totdat zij dit perfect zelfstandig kan doen. Als ze heeft gekozen voor gedeeltelijke anesthesie van borst tot aan de knieën, beginnen we om haar te trainen hoe zij dit zelfstandig kan realiseren. De vrouw gaat daarna naar huis met instructies om deze techniek verder te oefenen.

Sessie 4
Tijdens deze sessie wordt getest of de vrouw de techniek volledig beheerst. Als ze haar huiswerk goed heeft gedaan, werkt alles prima. Als dat het geval is en zij het aan mij en aan haar eigen normale bewustzijn en onderbewustzijn kan demonstreren, gaat ze weer naar huis met de opdracht deze techniek regelmatig te oefenen. Daarbij krijgt ze de instructie om op het volgende bezoek haar man of iemand anders mee te brengen die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Sessie 5
Dit is de laatste sessie. Tijdens deze sessie worden de technieken nogmaals doorgenomen en geoefend om er zeker van te zijn dat alles goed functioneert. Dan krijgt haar echtgenoot of de partner een techniek die hij of zij kan gebruiken op het moment dat de vrouw enig ongemak zou voelen. Ze moeten dan hun hand krachtig op haar voorhoofd drukken en de woorden zeggen ‘ontspan je nu’ . De woorden ‘ ontspan je nu’  worden een geconditioneerde respons die kunnen helpen om de vrouw de controle over de techniek te laten vasthouden. Dit is zelden nodig en wordt voornamelijk geleerd om de andere persoon het gevoel te geven nodig te zijn tijdens de bevalling.

Een laatste gedachte: af en toe komt het tijdens de training voor dat de vrouw aanzienlijke moeite heeft om de technieken te leren. Meestal is dat het geval als er conflicterende informatie gegeven wordt door een andere belangrijke persoon in haar leven (haar moeder, dokter, vriendin etcetera). Gedurende de eerste keer dat je deze vrouw ontmoet (en dit zou ook in je video moeten worden vastgelegd), wordt ze geïnstrueerd dat er twee manieren zijn om haar baby te krijgen. Ze kan dat doen met behulp van een training, waarbij ze haar kind in volledige comfort kan krijgen, of ze kan luisteren naar haar moeder, dokter, boeken over geboortes, of elke andere techniek die ze voor ogen krijgt. Als ze kiest voor deze methode om haar kind te krijgen, zal ze geen last hebben van ongemak. Het is haar keuze. Ik vertel haar om niet meer te luisteren naar anderen behalve naar mij als het gaat om ongemak in relatie tot bevallingen. Ik vertel haar om geen boeken te lezen, video’s te kijken of iets anders te doen dat een ander gezichtspunt naar voren brengt dan hypnose. Soms zie je dat ze moeite hebben vanwege de conflicterende programmering door anderen en dan moet je ze streng toespreken om ze terug te brengen naar wat ze moeten weten.

Dit is een korte samenvatting van de techniek die ik gedurende de laatste 30 jaar ontwikkeld hebt. Het succespercentage van deze methode is erg hoog. Het aanleren van de techniek om pijnloos te bevallen is niet moeilijk of gecompliceerd met de methode van OMNI Hypnosis Training Center®.

Gerald Kein