visual hoofd

Directe suggesties versus hypno-analyse

Hypnotherapie heeft zich ontwikkeld tot een divers vakgebied met veel stromingen en technieken. Sprekend over directe suggesties versus hypno-analyse gaat het over het verschil tussen iemand suggesties geven voor verbetering van een probleem of verbetering van een prestaties zoals bijvoorbeeld sport- of leerprestaties. Sprekend over hypno-analyse gaat een slag verder en hierbij hebben we het over het zoeken naar de oorzaak van een probleem om de oorzaak met wortel en tak aan te pakken. Op zoek naar een hypnotherapeut voor de oplossing van een probleem of als je op zoek bent naar een hypnotherapieopleiding is het van belang na te gaan vanuit welke basistechnieken de hypnotherapie of opleiding wordt gegeven.

Er kan een groot verschil zijn ten aanzien van de behandeling of het nu gaat om een licht probleem dat behandeld kan worden met directe hypnosesuggesties of een diep probleem dat met wortel en tak moet worden aangepakt. Directe suggestietechnieken zijn bijvoorbeeld heel krachtig om te gebruiken bij stoppen met roken, het aanpakken van eetgedrag om een paar kilo te kunnen afvallen, het verbeteren van sportprestaties, of het aanleren van technieken voor pijnbestrijding. In dit laatste geval gaat het dan vooral om acute pijn. Voor het aanpakken van chronische pijn moet een combinatie worden gezocht tussen directe suggestietechnieken in combinatie met hypno-analyse.  Het plaatsen van de hypnotische maagband is een voorbeeld van het werken met directe suggesties, gericht op het onderbewustzijn suggesties geven dat er een maagband geplaatst wordt in een situatie die zo realistisch mogelijk wordt ingericht met de bedoeling dat de cliënt minder gaat eten. Als het onderbewustzijn deze suggestie aanvaard, dan wordt de suggestie uitgevoerd. Directe suggesties kunnen bijzonder krachtig worden gegeven en eenvoudige problemen helpen oplossen.

Daar waar het gaat om dieperliggende problemen zoals burn-out, depressie, angsten, overgewicht, chronische pijn en tal van andere mentale en fysieke klachten kom je er niet alleen met directe hypnosesuggesties. Je zou directe hypnosesuggesties kunnen zien als het snoeien van een paar takken van het probleem. De wortel van het probleem wordt veelal niet aangepakt en kan weer nieuwe takken laten groeien. De aanvankelijke opluchting die de gegeven directe suggesties met zich meebrengen, de snelle shift in het gevoel is bij diepliggende problemen vaak niet blijvend. Je zou kunnen zeggen dat als iemand geholpen wordt met directe hypnosesuggesties om te stoppen met het nagelbijten, de onderliggende stressfactoren die niet zijn aangepakt een nieuwe uitweg proberen te zoeken en deze bijvoorbeeld vinden in het uittrekken van haar.

Ik zie regelmatig cliënten die al van alles zonder succes hebben geprobeerd, maar geen therapie hebben gevonden die het probleem met wortel en tak kan aanpakken. Hypnotherapie met hypno-analyse is precies dat waar ze naar op zoek zijn. Onder hypno-analyse verstaan we technieken zoals regressie, waarbij de cliënt op grond van het gevoel feilloos terug kan naar de oorzaak van het probleem. In veel gevallen is er iets gebeurd in de kinderjaren, waardoor de cliënt gevoelig werd, voor wat later een probleem werd. In de meeste gevallen is de oorzaak voor de cliënt een verrassend iets. Ze kennen de gebeurtenis wel, maar hebben dat nooit kunnen zien als dé oorzaak van hun probleem.

De oorzaak kennende gaan we aan de slag om die gebeurtenis ongevoelig te maken, dat wil zeggen, de gebeurtenis kan in het normale bewustzijn worden herinnerd, maar roept niet langer angst of negatieve emoties op. Een andere vorm van hypno-analyse is wat we noemen parts-therapie, waarbij we in het onderbewustzijn spreken met delen van het onderbewustzijn. Bijvoorbeeld iemand komt om te stoppen met roken, we spreken dan met het deel van het onderbewustzijn dat graag wil roken en we spreken met het deel van het onderbewustzijn dat wil stoppen met roken. Door met de verschillende delen in gesprek te gaan, gaan we na wat de dieperliggende oorzaak van het roken is, in veel gevallen roept een sigaret in het onderbewustzijn een gevoel van veiligheid op. We gaan dan met het deel dat wil roken aan de slag om een andere manier te vinden om het gevoel van veiligheid te kunnen oproepen, waarna het eenvoudig wordt om te stoppen met roken en de delen van het onderbewustzijn weer in balans en overeenstemming zijn.  Na respectievelijk de regressie of partstherapie gaan we aan de slag met het geven van directe suggesties om een nieuw gewenst patroon of gedrag in het onderbewustzijn vast te leggen. Omdat het probleem met wortel en tak is uitgetrokken, worden de directe suggesties gemakkelijk aanvaard en is het probleem blijvend opgelost.

OMNI hypnotherapie staat bekend om de krachtige hypnotherapie die werkt aan het oplossen van de oorzaak. Ben je op zoek naar een hypnotherapeut bij jouw in de buurt, kijk dan op www.omnifinder.net. Als je geïnteresseerd bent in de OMNI opleiding kijk dan op de pagina die gaat over de OMNI hypnotherapieopleiding.