visual hoofd

De geneeskracht van hypnose

Het volgende artikel is geschreven door Dr. Norbert Preetz en schrijft in eenvoudige taal over de geneeskracht van hypnose en hoe in zeer korte tijd enorme veranderingen in mentale en fysieke problemen kunnen worden bereikt.

‘Hypnose bereikt ook het onderbewustzijn’

Stelt u zich eens een ijsberg voor. Het deel dat uitsteekt boven het water, de spreekwoordelijke ‘top van de ijsberg”, is goed voor slechts een fractie van de totale massa. Het grootste deel van de ijsberg, dat zich onder het wateroppervlak bevindt, is onzichtbaar. Ons normale bewustzijn is te vergelijken met het zichtbare deel van de ijsberg. Het onderbewustzijn met het niet-zichtbare deel, dat zich onder het wateroppervlak bevindt. De capaciteit van het normale bewustzijn wordt door wetenschappers wel eens vergeleken met de capaciteit van een rekenmachine en het onderbewustzijn met die van een gigantische supercomputer. Bijgevolg zijn de mogelijkheden van ons normale bewustzijn op het gebied van ingrijpende veranderingen, zeer bescheiden in vergelijking met de mogelijkheden van het onderbewustzijn.

De bewuste geest is niet in staat om pijn op commando weg te nemen en kan evenmin doelbewust onze genezing activeren. Dat en vele andere zaken, zijn echter mogelijkheden waarover ons onderbewustzijn wél beschikt. Hypnose biedt een eenvoudige manier om rechtstreeks te communiceren met het onderbewustzijn. Daardoor kan met hypnose veel meer bereikt worden dan met gespreksmethoden, die voornamelijk het rekenmachinegedeelte van ons verstand aanspreken.

Het onderbewustzijn is niet te vergelijken met een lichaamsdeel, maar als een autonoom, onafhankelijk bestaand orgaan dat los functioneert van ons kritische verstand. Hier is een voorbeeld dat dit feit illustreert: U kunt zich vast de controlekamer van een energiecentrale voorstellen. Stelt u zich eens voor dat achter een groot raam een professor in een lange witte jas achter grote schakeltafels staat. Op elke schakeltafel bevinden zich vele knoppen, schakelaars, lampen en schuifregelaars. Onze bewuste geest zou je kunnen zien als de portier van de energiecentrale. Deze heeft geen weet van het besturen of veranderen van de centrale, ongeacht hoe intelligent hij is.

Ons onderbewustzijn komt overeen met de professor in de controlekamer van de energiecentrale. Als er een oproep komt met de instructie om bijvoorbeeld de temperatuur van het koelwater met twee graden naar beneden te brengen, dan voert de professor dat uit met behulp van de betreffende regelknop. De temperatuur van het koelwater wordt verlaagd. Op het fysieke vlak is dat te vergelijken met het verlagen van de hartslag of de bloeddruk, of met het verminderen van pijn.

Hypnose of zelfhypnose betekent dat we direct contact opnemen met de professor en niet met de portier. Hypnose maakt het mogelijk om rechtstreeks te communiceren met het onderbewustzijn. Het onderbewuste kent de oorzaken van geestelijke en lichamelijke ziekten, is voor een aanzienlijk deel betrokken bij het ontstaan daarvan en stuurt alle lichaamsfuncties aan. Met behulp van het onderbewuste is echte genezing mogelijk.

Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk waarom met behulp van hypnose in een korte tijd enorme veranderingen en doorbraken mogelijk zijn bij geestelijke en fysieke kwalen. Zelfhypnose biedt een methode waarvan de mogelijkheden door een ieder zelf benut kunnen worden, zonder steeds een therapeut of coach te moeten benaderen.

Met toestemming van Dr. Norbert Preetz overgenomen en vertaald naar het Nederlands.