Dave Elman voor de klas

In dag in de klas met Dave Elman

Foto van Dave Elman Institute

Tot ongeveer 1985 hadden de meeste hypnotiseurs nog nooit gehoord van Elman. Informatie over Dave en zijn trainingen was er vrijwel nog niet. Ik gebruik de technieken van Dave Elman al meer dan 40 jaar en ik was toen zo’n beetje de enige hypnotiseur die zijn methoden toepaste bij cliënten. In 1982 begon ik hypnose te doceren aan een selecte groep artsen. Kort daarna opende ik mijn opleidingsinstituut voor het algemene publiek. Ik was toen het enige opleidingsinstituut dat de technieken van Dave Elman onderwees als kern van het curriculum.

Zoals de meesten van jullie weten was ik aanwezig en heb ik de opnamen gemaakt van de trainingen Dave Elman. Het was de meest verbazingwekkende ervaring uit mijn professionele leven. De manier waarop Dave Elman les gaf was verbazingwekkend. Het was helder concreet en helemaal ter zake. Dave gaf veel demonstraties tijdens zijn lessen. Gedurende de eerste dagen van zijn lessen hield hij zich voornamelijk bezig met de inductie en wat nog belangrijker daarbij is, waarom zijn inductie zo goed werkte. Nadat de artsen die zijn lessen volgden begrip hadden van de inductie begonnen zijn met elkaar te werken. Je zou die geschrokken blik op hun gezichten hebben moeten zien toen zij succesvol experimenteerden met anesthesie op zichzelf.

Daarna werden de artsen geïnstrueerd om hun patiënten die last hadden van verschillende problemen het leslokaal binnen te brengen zodat Dave met hen kon werken en de technieken kon demonstreren waarmee een probleem kon worden opgelost. Voor mij als jongen man was het verbazingwekkend. Ik keek naar mensen met verschrikkelijke problemen zoals angsten, fobieën, stotteren en nog veel meer. In 15 of 20 minuten of nog minder werden deze problemen feilloos gecorrigeerd.

In het begin toen ik hem zag werken was ik compleet sprakeloos. Mijn training op dat moment had bestaan uit het leren van eenvoudige progressieve relaxatie inductie gecombineerd met het geven van directe suggesties. Ik had nog nooit gehoord over de wet van het versterken van suggesties. Als ik kijk naar Dave en hoe hij werkte met de ene persoon na de andere en het corrigeren van deze verschrikkelijke problemen zowel op het gebied van menselijk gedrag en fysieke problemen begon ik te begrijpen hoe hypnose werkelijk werkt.

Ik denk dat Dave mij graag mocht, want hij nam me onder zijn hoede en vertelde me veel zaken over hypnose waar ik tot dat moment nog geen enkel idee van had. Buiten het klaslokaal vertelde hij mij hoe hij werkte onder verschillende omstandigheden en waarom hij op deze manier les moet geven om de artsen niet te beledigen.

Terwijl ik verder ging met mijn leven en o.a. naar de universiteit ging en in militaire dienst , begon ik in mijn vrije tijd met showhypnose om wat extra geld te verdienen. Ik begon ook met mensen te werken op individuele basis en gebruikte de technieken die ik van Dave had geleerd. Ik kijk nooit meer terug naar de simplistische technieken die ik daarvoor had geleerd. Mensen die mij deze vroege technieken aanleerden, hadden dingen gezegd zoals regressie dat gevaarlijk was en niet gebruikt zou mogen worden tenzij er een psycholoog bij aanwezig was. Zij zeiden eveneens dat het niet belangrijk was om de oorzaak van een probleem terug te vinden maar dat directe suggesties goed genoeg zouden zijn om een persoon te helpen. Ik werd door zoveel mensen verteld dat hypnose niet zou kunnen genezen, maar dat het op zijn best pijn zou kunnen verminderen, angst aanvallen minder erg zou kunnen maken en dat slechts 20% van de vrouwen geholpen zouden kunnen worden met pijnloos bevallen blablabla. Gelukkig heb ik hier nooit iets van gelooft, want als ik dat had gedaan zou ik nooit begonnen zijn om les te geven in de technieken van Dave Elman mijn en zouden zijn technieken vandaag de dag niets anders zijn dan een historisch vergeten herinnering.

Toen ik voor het eerst begon om de technieken van Dave Elman te onderwijzen wist ik weinig van wat andere hypnotiseurs in hun klassen aan het onderwijzen waren. Ik ging er vanuit dat het in effectiviteit gelijk was aan die van mij of misschien beter. Dat duurde totdat ik voor het eerst naar een hypnoseconventie ging en een presentatie gaf over snelle- en flitsinductie en een andere presentatie over hoe de oorzaak van een probleem kan worden teruggevonden en geëlimineerd. Op zijn minst gezegd waren de aanwezigen op de conventie sprakeloos en ik was gechoqueerd om te ontdekken dat ze van deze zaken niets afwisten.

Vanaf dat moment versterkte ik mijn focus in de klas op de puurheid van de technieken van Dave Elman. Ik ben er eerlijk gezegd van overtuigd dat als hypnotiseurs de technieken van Dave Elman al in de jaren 40 en 50 zouden hebben geleerd, dat onze wereld met betrekking to hypnose er vandaag de dag anders uit zou zien en we al veel verder in ontwikkeling ervan zouden zijn dan we nu zijn. Helaas is dat niet het geval en worden nog steeds in veel opleidingsinstituten de oude methode van progressieve relaxatie La inductie en directe suggesties geleerd. Er zijn sommige dingen die ik van Dave leerde waar ik erg veel aan gehad heb tijdens mijn klinische werk. Ik denk dat één van de meest belangrijke dingen die hij mij vertelde was dat als een cliënt niet precies doet wat je van hem vraagt, dan ga je er niet om gaat smeken. Je vertelt hem duidelijk dat als hij je instructies niet opvolgt je niet met hem kunt werken en dan stuur je hem naar huis. Je vertelt hem ook dat op het moment dat hij klaar is om jouw instructies te volgen het hij terug kan komen en dat je dan waarschijnlijk erg succesvol zal zijn.

Iets anders dat ik van Dave leerde is dat rapport niet hoog op zijn lijstje van dingen stond die noodzakelijk zijn. Hij gaf aan dat als een persoon naar een medisch professional gaat, waarbij het niet uitmaakt of het om een arts, tandarts of psychiater gaat, dat rapport een niet belangrijk onderdeel is van de sessie. De dokter vertelt je wat je moet doen en je doet het of je doet het niet. Hij heeft geen tijd om je beste vriend te worden. Hij vertelde me dat hetzelfde van toepassing is in je hypnosepraktijk. Hij zei: “Ze komen bij jou voor help. Jij bent de professional. Jij moet eenvoudigweg tegen ze zeggen: ‘Als je doet wat ik van je vraag, dan heb ik er vertrouwen in dat ik je kan helpen. Als je niet doet wat ik van je vraag, dan is er niets in de wereld wat ik voor je kan doen. ‘ “ Deze filosofie is me heel goed van dienst geweest gedurende de vele jaren in mijn werk.