vrouw in hangmat

Het angstvirus verspreidt zich het snelst

De wereld in de greep van het coronavirus, waarbij het angstvirus zich het snelst verspreidt. En ja we moeten dit virus zeker niet onderschatten. Toch hebben we het meest te winnen bij rustig en kalm te blijven en niet mee te gaan in de angst die door de berichtgeving wordt aangewakkerd. De angst verspreidt zich namelijk sneller dan het virus zelf.

Stress onderdrukt het immuunsysteem

Een van de consequenties van angst is stress en stress op zijn beurt onderdrukt het immuunsysteem, waardoor we gevoeliger worden voor het oplopen van een infectie door bijvoorbeeld een virus. Naast de maatregelen rond hygiëne is het daarom vooral om te zorgen voor voldoende ontspanning en zoveel mogelijk los te komen van stress.

Psychoneuroimmunologie

Psychoneuroimmunologie is de studie van de interactie tussen psychologische processen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Deze relatieve nieuwe tak van wetenschap brengt duidelijk de Mind-Body relatie in beeld en de interactie van onze geest op ons lichaam. Deze studie laat zien dat stress een grote negatieve impact op het immuunsysteem kan hebben.

Geen verschil tussen een leeuw en een boze baas

In het boek van Christian Schubert “Was uns krank macht was uns heilt” wordt aangegeven dat het voor ons lichaam in principe geen verschil maakt of we ruzie hebben met onze baas, of we aangevallen worden door een leeuw of we hebben een virusaanval. Het lichaam reageert in principe hetzelfde. Adrenaline en cortisol worden losgelaten in het bloed om te zorgen voor extra energie. Het immuunsysteem wordt enigszins onderdrukt, ook weer om te zorgen voor extra energie, de bloeddruk gaat omhoog en bloed kan iets sneller stollen en zo zijn er nog meer fysieke processen die een rol spelen bij stress. Dit mechanisme is ontwikkeld om te zorgen dat we kunnen vluchten of vechten en laat ons lichaam daar optimaal op instellen.

Ons lichaam maakt in feite geen verschil maakt tussen het moeten vluchten voor een leeuw of de stress die een negatief e-mailtje kan oproepen. Fysieke klachten starten daar waar we voortdurend onder stress blijven staan en het lichaam als het ware moeilijker van deze ‘vlucht/vecht’ houding loskomt.

Chronische stress draagt bij aan chronische ziekten

Steeds duidelijker komt in beeld dat chronische stress bijdraagt aan chronische ziekten. Als verhoogde stress langdurig in het lichaam is kunnen allerlei problemen ontstaan. Schubert schrijft in zijn boek dat bijvoorbeeld de vaatwanden scheurtjes kunnen vertonen, waardoor zich daaraan gemakkelijk plak hecht. Omdat het immuunsysteem door de stress enigszins  onderdrukt is, lukt het de witte bloedlichaampjes niet om deze plak op te ruimen: ze kunnen daarom bovenop de plak sterven en dragen dan bij aan het vergroten van het probleem. 

Ook op kortere termijn is stress problematisch

 Zo heeft onderzoek laten zien dat stress die langer dan een maand aanhoudt, maar minder dan een half jaar het risico op het oplopen van een verkoudheid verdubbeld. Bij mensen die minstens twee jaar onder stress stonden, verviervoudigde het risico zich. Verder laat onderzoek zien dat dat stress de wondheling met 40% verdubbeld.

Je kunt dus zelf iets doen

Met andere woorden kun je zelf concreet iets doen om de risico’s op besmetting met een virus te verminderen. Zorg voor goede hygiënische maatregelen en laat je vooral niet meeslepen in de stress van een mogelijke pandemie. Bewaar je rust en zorg voor een goede balans met regelmatige ontspanning. Door ontspanning van je lichaam en geest krijgt je immuunsysteem volop de ruimte om te functioneren zoals het bedoeld is.

Ontspannen met hypnose

Hypnose is een van de meest krachtige en snelle vormen om diep lichamelijk en mentaal te ontspannen. Wij leren mensen een techniek waarmee ze in staat zijn om binnen een minuut heel diep te ontspannen en deze ontspanning voor een van tevoren bepaalde tijdlimiet aan te houden, bijvoorbeeld een minuut, 5 minuten of een half uur. Daarmee brengt hypnose de turboversneller naar ontspanning.

Wil je meer weten, meld je dan aan voor een van de gratis informatiedagen van HypnoseMentor of zoek meteen een OMNI-hypnotherapeut om deze krachtige ontspanningstechniek te leren.