duimzuigen

Afkomen van duimzuigen en nagelbijten met hypnose

Duimzuigen & nagelbijten gaat over een bekend hypnotisch specialist Dr. Berillon en hoe deze in de vorige eeuw mensen afhielp van duimzuigen en nagelbijten.

De ster van hypnosekopstuk Edgar Berillon (1859-1948) rees hoog. Tot in Nieuw Zeeland meldden de kranten zijn activiteiten.De Timaru Herald van 17 oktober 1887 schreef: “..Dr Berillon, een bekende hypnotische specialist, verklaarde tijdens een lezing die hij een paar dagen geleden in Parijs gaf dat het onmogelijk is de waarde te overschatten van de hypnotische suggestie als middel ter bestrijding van verwerpelijke gewoonten van kinderen.

Foto duimzuigend kindje op bedOm er slechts een te noemen, besprak Berillon het duimzuigen in de nacht, waaraan zo veel kinderen aan verslaafd zijn en bijna onmogelijk af te brengen zijn. Volgens Berillon kan dat nu met één hypnose verholpen worden als er natuurlijk tegelijkertijd de vereiste suggestie wordt gegeven. Het kind zal daarna nooit terugkeren naar die gewoonte. Het zal zich zelfs niets herinneren van het verbod, dat zo krachtig inwerkt op zijn wil. Ook op andere zwakheden van de kindertijd werkt de hypnotische behandeling als magie, zegt dr. Berillon en een terugval is gewoon onmogelijk. Berillon had eveneens goede resultaten bij bevestigde gevallen van kleptomanie en gelijksoortige misdadige neigingen. Hij is vol vertrouwen en gelooft dat hypnose bestemd is om een nog grotere rol te spelen bij moraliserende en hervormende behandelingen dan als genezend middel. Kortom, dr.Berillon is enthousiast in de hoogste graad.”,besluit de krant.

Helaas schreef de krant niet welke suggesties Berillon gebruikte tegen het duimzuigen. Gelukkig is wel bekend hoe hij te werk ging bij nagelbijten door kinderen. Op de foto die hij liet maken om zijn werk te promoten toont Bérillon hoe hij kinderen afhelpt van hun nagelbijten. Eerst moedigt hij de jongen aan om op zijn nagels te bijten terwijl hij dat tegelijkertijd onmogelijk maakt door de handen vast te houden. Dan legt hij de jongen uit dat hij die macht over zijn handen ook zelf heeft. Berillon draagt de jongen op om op zijn nagels te bijten en teglijkerrtijd zijn handen tegen te houden. Dat oefenen ze dat een paar keer in hypnose. Ook met deze methode had Bérillon veel succes.

Johan Eland