Vrouw slaat met hamer op stress

Voorkom stress na de vakantie

Met het einde van de vakantie in zicht komen de gedachten aan studie en werk weer langzaam naar boven. Hierdoor stijgt bij veel mensen het stressniveau. Vier op de tien werknemers* verschijnen na hun zomervakantie zelfs meer gestrest op het werk dan voor hun vakantie. Bijna 90 procent maakt zich vooraf grote zorgen over bijvoorbeeld de overvolle mailbox en ziet op tegen de hoeveelheid werk die op hem of haar ligt te wachten.

Werkdruk, emoties, het leveren van prestaties, strakke of zelfs krappe planningen: allemaal factoren die stress kunnen opleveren. Natuurlijk is het verstandig om zaken die overmatige stress tot gevolg hebben bij de bron aan te pakken. Dat is niet altijd mogelijk. Natuurlijke methoden om stress af te voeren zijn lichaamsbeweging, sport, seksuele activiteit, maar ook meditatie en last but not least zelfhypnose.

Leer zelfhypnose in één sessie

“Zelfhypnose als natuurlijk middel om stress af te voeren is weinig bekend. Toch tonen diverse wetenschappelijke studies aan dat zelfhypnose een snel, kosteneffectief, veilig en niet-verslavend alternatief is bij stress en stressgerelateerde problemen”, zegt Ina Oostrom. Zij is erkend hypnotherapeut en geeft veel workshops over de verschillende facetten van de hypnotherapie. “Je kunt zelfhypnose al in één sessie leren. Zo kan je ervoor zorgen dat fysieke en mentale stress in bijzonder korte tijd worden afgevoerd. Met zelfhypnose voorkom je dat je na de vakantie gestrest terugkeert op je werk of je school.”

Er zijn nog veel misvattingen over hypnose die voornamelijk worden veroorzaakt door hypnoseshows en films. Deze dragen er helaas toe bij dat hypnose niet op juiste waarde wordt geschat.

“Wat veel mensen niet weten is dat iedereen dagelijks in een natuurlijke hypnosestaat verkeert”, legt Ina Oostrom uit. “Voorbeelden daarvan zijn: dagdromen, helemaal opgaan in een film of in een bezigheid, bijna de afslag missen tijdens het autorijden. Dit laatste noemen we met een mooi woord highway hypnosis.”
Hypnose is niets anders dan een enorme staat van concentratie, focus, waarbij het analytische deel van het bewustzijn minder actief is en het onderbewustzijn juist meer.

*Onderzoeksresultaten van Institute of Leadership and Management (ILM).